Міненерговугілля України розглядає можливість підвищення ціни вугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міненерговугілля України розглядає можливість підвищення ціни вугілля

Енергетика
264
Ціна вугілля, яка нещодавно була підвищена в результаті затвердженої Національною комісією, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), нової формули з прив’язкою до ціни вугілля в порт Роттердама, може ще вирости, допускає міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.
“Ціна вугілля повинна відповідати європейській ціні. Ми розглядаємо можливість підвищення ціни вугілля. Не хочу озвучувати (наскільки), так як це може здобути відповідні наслідки на ринку”, – сказав він на конгресі “Енерго Весна 2016” в Києві в четвер.
Міністр додав, що така можливість розглядається разом з НКРЕКУ.
І.Насалик пояснив, що вугільна галузь страждає від недофінансування. За його словами, відомство активно працює над питанням державних дотацій, підвищенням якості менеджменту, але при цьому виступає за те, щоб виділені на ліквідацію неефективних шахт кошти йшли за прямим призначенням.
Як підкреслив глава НКРЕКУ Дмитро Вовк, в затвердженій формулі комісія прив’язалася до незалежного ринкового індикатору, що фактично реалізував той же принцип, який був реалізований в ціноутворенні на ринку газу. За його словами, введення ринкових цін дозволить провести необхідну модернізацію енергопотужностей.
Коментуючи соціальний ефект від підвищення цін на електроенергію, Д.Вовк запропонував ввести рентні платежі на вугілля, кошти від яких будуть спрямовані на субсидії. Він виступив за встановлення ренти в процентах до ціни, що дозволить збільшувати надходження від неї при зростанні цін.
Як повідомлялося, НКРЕКУ в кінці квітня початку застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, затвердивши її на другий-четвертий квартали 2016 року. Він передбачає визначення ціни вугілля за формулою “вартість в порту Роттердам плюс вартість доставки до України”. В результаті в травні оптова ціна виросла на 5%, а в цілому в 2016 році (грудень 2015 до грудня 2016) очікуваний її зростання складе близько 13,6%.
Ряд експертів розкритикував нову формулу ціни на вугілля, особливо облік в ній транспортного плеча, вказуючи на низьку якість українського вугілля, профіцитність внутрішнього ранкового ринку і близькість профіцитних польського і російського вугільних ринків. У той же час Д.Вовк пояснив необхідність прив’язки, подібного дефіцитного ринку газу, тим, що 40% вугілля в даний час поставляється з неконтрольованої території Донбасу. Він також зазначив, що це є тимчасовим рішенням, тоді як кінцева мета – повноцінний запуск ринок електроенергії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас