Найстаріше зібрання творів Шекспіра продано на аукціоні Christie's за $ 3,6 млн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найстаріше зібрання творів Шекспіра продано на аукціоні Christie's за $ 3,6 млн

Світ
113
Найстаріше зібрання творів англійського класика Вільяма Шекспіра пішло з молотка на ювілейному аукціоні Christie’s за $ 3,6 млн, повідомляється на його сайті.
Проведений в середу аукціон був приурочений до 400-річчя від дня смерті великого англійського поета і драматурга.
Як повідомляє сайт Christie’s, саме рідкісне і старовинне з представлених на торгах видань У.Шекспіра (перший том його творів 1623 г.) стало і найдорожчим лотом. В ході аукціону його ціна зросла до 1 млн 874,5 тис. фунтів стерлінгів ($ 2 млн 714 тис 276) при верхній межі оцінки в 1,2 млн фунтів стерлінгів.
Продаж третього тому творів класика 1664 року видання не стала сюрпризом: оцінений в 300 – 400 тис. фунтів стерлінгів, він був проданий за 362 тисяч фунтів стерлінгів. Даний фоліант вважається більш рідкісним, ніж другий, адже чимала частина його примірників була загублена під час лондонської пожежі 1666 року. Крім того, в ньому вперше опублікована п’єса “Перікл”, саме воно прикрашене канонічним портретом У.Шекспіра роботи англійського гравера Мартіна Дройсхута і знаходиться в чудовому стані, повідомляється на сайті аукціонного будинку.
Примірник другого фоліо, що представляє собою посторінкову репліку першого тому і так само як і третій том прикрашений портретом автора роботи М.Дройсхута, а також увінчаний епітафією, написаною поетом Джоном Мільтоном, пішов з молотка за 194,5 тис. фунтів стерлінгів при оцінці в 180 -200 тис. фунтів стерлінгів.
Четвертий том 1685 року видання був придбаний за 47,5 тис. фунтів стерлінгів, що в два рази перевищило прогноз в 20 тис. фунтів стерлінгів.
Таким чином, загальна виручка Christie’s в результаті сьогоднішніх торгів склала 2 млн 479 тис. фунтів стерлінгів ($ 3 млн 589 тис. 592).
Розпродане сьогодні зібрання творів називають “Священним Граалем книжкового колекціонування”. У ньому надруковані 18 п’єс, в числі яких “Макбет”, “Буря”, “Два веронця”, “Міра за міру”, “Комедія помилок”, “Як вам це сподобається”, “Приборкання норовливої”, “Все добре, що добре кінчається”,“Дванадцята ніч”,“Зимова казка” та інші.
Великі творіння англійського генія могли бути безповоротно втрачені, якби не їхня публікація в першому фоліанті.
До майбутнього аукціону перший, третій і четвертий фоліанти більше двохсот років знаходилися в приватній колекції сера Джорджа Огастусом Шакбурга-Івліна (1751-1804) і залишалися поза полем зору широкої публіки.
Напередодні торгів фоліанти XVII століття були представлені на спеціальній виставці в Нью-Йорку і в Лондоні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас