Низькі ціни на нафту загнали бідні країни ОПЕК в боргову яму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Низькі ціни на нафту загнали бідні країни ОПЕК в боргову яму

Енергетика
530
Бідні нафтовидобувні країни, в тому числі Ангола, Венесуела, Нігерія та Ірак, які набрали кредитів в умовах високих котирувань, виявилися в борговій ямі через низькі ціни на нафту.
Про це повідомляє Reuters.
Відзначається, тепер для обслуговування своїх фінансових зобов’язань країнам доводиться поставляти своїм кредиторам в три рази більше нафти, ніж при сприятливій ціновій кон’юнктурі. Крім того, борговий тягар посилив розкол між членами ОПЕК – бідні країни наполягають на узгодженні скорочення видобутку, тоді як багаті члени картелю, в тому числі Саудівська Аравія, виступають проти цього заходу, незважаючи на те, що за останні два роки вартість нафти впала на 60%.
Оскільки більша частина нафтової виручки бідних членів картелю останнім часом прямувала на виплату боргів, фінансування інфраструктурних проектів та розробки родовищ практично зупинилося. У цих умовах в Нігерії і Венесуелі очікується різке скорочення видобутку, тоді як Саудівська Аравія, активно фінансувала нові проекти, навпаки, готується її нарощувати. Відсутність боргів дозволяє Ер-Ріяду вкладати кошти в розвиток родовищ і зміцнення своїх позицій на світовому ринку нафти.
Тим часом Нігерії і Венесуелі терміново потрібна домовленість про замороження видобутку, яка могла б підвищити котирування і допомогти їм профінансувати нові проекти і скоротити обсяг нафти, яку їм потрібно направити кредиторам для розрахунку за боргами.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас