FSB закликає посилити регулювання тіньового банківського сектора по всьому світу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FSB закликає посилити регулювання тіньового банківського сектора по всьому світу

Кредит&Депозит
164
Регуляторам в різних країнах світу як і раніше бракує даних і інструментів для належного контролю і нагляду за тіньовим банківським сектором, обсяг якого перевищує $ 35 трлн, йдеться в доповіді Ради фінансової стабільності (Financial Stability Board, FSB).
FSB визнав, що регулювання тіньового банкінгу покращився за останні роки, але в черговий раз закликав банки і регуляторів прискорити впровадження змін, здатних захистити фінансову систему.
“Потрібна додаткова робота, щоб забезпечити досить жорстке застосування нормативів для всебічної оцінки і повноцінного реагування на потенційні ризики фінансової стабільності, створювані небанківськими кредитно-фінансовими організаціями”, – йдеться в доповіді.
Відповідно до вузьких визначень FSB, оприлюдненими в листопаді 2015 року, обсяг активів тіньових фінансових організацій без урахування пенсійних фондів і страховиків зріс в 2014 році на $ 1,1 трлн, до $ 35 трлн, або 12% від загальної суми активів світової фінансової системи. Якщо використовувати широке визначення, ця сума зростає до $ 137 трлн у станом на 2014 рік.
На кінець 2014 року лідером по парабанковских активах були США – 40% від загального обсягу, потім слідують Великобританія (11%), Ірландія і Китай (по 8%).
Дуже активно розвивається тіньовий банкінг в Китаї: його частка від загальносвітового збільшилася з 2% до 8% в 2013-2014 роках. У травневій доповіді FSB зазначає, що Пекін не згоден з такою класифікацією цілого ряду організацій.
Рада з фінансової стабільності була заснована країнами G20 на Лондонському саміті в квітні 2009 року на базі Форуму фінансової стабільності (FSF), що існував з 1999 року, для пошуку шляхів щодо запобігання майбутніх криз. До складу FSB входять представники національних фінансових органів влади (центральних банків, наглядових органів, міністерств фінансів) всіх країн G20, міжнародних фінансових інститутів, комісій експертів центральних банків.
FSB базується в Базелі (Швейцарія), з 2011 року його головою є Марк Карні – глава Банку Англії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас