У владі вважають введення плати за користування газовою трубою революційним кроком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У владі вважають введення плати за користування газовою трубою революційним кроком

Енергетика
1183
З 1 квітня згідно Кодексу газорозподільних мереж мала бути запроваджена плата за приєднану потужність, яку повинні сплачувати споживачі. Однак сьогодні вже кінець травня, а ці рішення не прийняті.
Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк роз’яснює, чому так сталося.
«НКРЕКП залежить від Міністерства юстиції України. Мінюст не перший раз – з огляду на політичну доцільність – затягує державну реєстрацію Методології розрахунку тарифів для газорозподільних підприємств за потужністю. Саме з цієї причини ми не змогли з 1 квітня запровадити таку модель і саме тому уряд вирішив робити кальку з попереднього рішення щодо спеціальних обов’язків для населення», – розповів він.
Вовк вважає, що запровадження абонентської плати для України – це революційний крок. В Україні є перехресне субсидіювання між промисловими і побутовими споживачами в газорозподільних мережах.
«Корисне використання (мережі – ред.) абонентом, який відсутній за місцем проживання, близьке до нуля, а його все одно треба обслуговувати, тоді як є споживачі, які стабільно використовують всю потужність. І виникає несправедливість: коли споживач, який завантажує потужність, приєднану до нього, змушений платити й за тих, хто не користується мережею, щоб покрити необхідні витрати підприємства», – поясняю урядовець.
Термін реєстрації методології Мінюстом поки ще не означений. НКРЕКП звернулась до Секретаріату Енергетичного співтовариства, щоб вони провели роз’яснювальну роботу з Мінюстом.
Нагадаємо, ще в грудні голова «Нафтогазу України» Андрій Коболєв заявив, що з квітня українці будуть сплачувати щомісячну абонплату за користування газовою мережею, причому незалежно від кількості споживаного газу. Також зазначили, що за наявності лише газової плити українці сплачуватимуть 17 грн/міс. і 29 грн/міс., якщо додатково встановлений газовий котел.
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас