Експерт: втрати від виходу Британії з ЄС перевищують внески в бюджет Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: втрати від виходу Британії з ЄС перевищують внески в бюджет Євросоюзу

Світ
358
Негативний ефект від виходу Великобританії з ЄС у багато разів перевищить заплановані зараз внески в бюджет Євросоюзу, які в найближчі роки складуть близько 0,3 – 0,4% ВВП. Таку думку висловив головний економіст Norvik Banka Сергій Волобоєв з посиланням на дані ОЕСР.
За оцінкою Казначейства Великобританії, відзначає експерт Norvik Banka, вихід з ЄС буде коштувати країні в середньому близько 6,2% ВВП до 2030 року – це означає мінус 4,3 тис. фунтів стерлінгів втрат для кожного британця.
Для отримання цієї оцінки фахівці розглянули три можливі сценарії виходу Великобританії з ЄС: членство в Європейському економічному просторі (за прикладом Норвегії), перехід до двосторонніх угод про вільну торгівлю (як у Швейцарії чи Канади) і торгівля в рамках СОТ за відсутності інших торгових угод.
У першому випадку втрати ВВП становитимуть 3,8%, у випадку з двосторонніми угодами – 6,2%, а при переході на умови СОТ – 7,5%. При цьому торгівля з ЄС становить майже 13% ВВП Британії, а на торгівлю з Великобританією доводиться тільки 3% ВВП інших економік Євросоюзу.
«Збереження значної невизначеності результату референдуму в Великобританії може перешкодити американській ФРС підвищити ставки на майбутньому засіданні 15 червня. А це вже глобальний рівень впливу на економіку – так що вихід Британії з ЄС може вплинути на неї, навіть якщо не відбудеться», – підкреслив Сергій Волобоєв.
За матеріалами:
banks.eu
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас