На автоматі: З новою системою відеофіксації листи щастя можуть приходити навіть невинним водіям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На автоматі: З новою системою відеофіксації листи щастя можуть приходити навіть невинним водіям

Особисті фінанси
4359
Нова система автофіксації порушень ПДР буде працювати повністю в автоматичному режимі, а участь співробітника поліції буде полягати лише в тому, що під кожним відправленим листом-щастя буде стояти його електронний підпис, який дозволить при необхідності ідентифікувати того, хто виписав штраф на водія.
Про це повідомив заступник глави Національної поліції, керівник апарату Костянтин Бушуєв, який очолює робочу групу з впровадження автофіксації в Україні на робочій зустрічі в підкомітеті з безпеки руху Комітету транспорту Верховної Ради.
На перший погляд, така мінімізація впливу людського фактора на процес автофіксації порушень ПДР та накладення штрафів хороша так як виключає корупційні прояви, але в той же час, має і негативну сторону. Зважаючи на таку повномасштабну автоматизацію процесу, можуть постраждати безліч невинних водіїв.
Наприклад, так як у нас в країні з повністю однаковими символами (цифри і букви) використовуються номерні знаки, як для легкових автомобілів, так і для маршрутних транспортних засобів (останні відрізняються тільки жовтим фоном замість білого), то штраф з лихача жвавої іномарки, помилково можуть приписати водієві автобуса. Якщо ж система автофіксації неточно прочитала один із символів номера, то знову-таки штраф з порушника, наприклад, на Audi, можуть приписати зовсім сторонньому автомобілісту на BMW.
При цьому, згідно з чинним законодавством при автофіксації порушень ПДР відповідальність несе власник транспортного засобу і на нього в листі щастя відразу ж відправляється постанова на оплату штрафу. Стягнення потрібно сплатити протягом 30 днів з дня вручення листа-щастя, в іншому випадку – доведеться заплатити ще й пеню в розмірі подвійної суми штрафу.
Щоб довести свою невинність водієві потрібно буде протягом 10 днів оскаржити несправедливу постанову, звернувшись до суду.
Відзначимо, що подібний підхід «штрафування без розбору» суперечить і європейській практиці. Так, присутні на робочій зустрічі представники польської поліції розповіли, що у них застосовується дещо інший і більш досконалий механізм.
Так, після фіксації порушення ПДР, відомості про це відправляються в Центр обробки інформації, де кожен зафіксований факт обробляється відповідним співробітником. Він визначає – чи символи номерного знака чітко видно і точно чи база даних по номеру підібрала зареєстрований за ним транспортний засіб.
При будь-яких невідповідностях – дані відправляються до відділу розслідування порушень або в брак (якщо номер зчитався не повністю, на знімку відзняті відразу два авто і т.і.). Більш того, власникові машини-порушника спочатку відправляється запит, в якому він зобов’язаний вказати – хто був за кермом у момент порушення: господар, інший водій або не надати цих даних, але також – понести відповідальність за порушення. Тобто в поляків не апріорі, як у нас винен власник машини.
За матеріалами:
autocentre.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас