Halliburton і Baker Hughes розірвали угоду про злиття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Halliburton і Baker Hughes розірвали угоду про злиття

Енергетика
313
Американські нафтосервісні компанії Halliburton і Baker Hughes, що займають друге і третє місце в галузі відповідно, розірвали угоду про злиття, говориться в повідомленні Baker Hughes.
“У той час як обидві компанії очікували, що злиття призведе до безперечних переваг для акціонерів, клієнтів та інших зацікавлених сторін, проблеми в отриманні решти дозволів від регулюючих органів і загальні умови галузі, які негативно позначилися на угоді, привели до висновку, що розірвання угоди є найкращим рішенням “, – наводяться в повідомленні слова глави Halliburton Дейва Лезара.
“Це була надзвичайно складна глобальна транзакція і, в кінцевому рахунку, ніяке інше рішення не може задовольнити вимоги антимонопольних регуляторів в США і за кордоном”, – підкреслив глава Baker Hughes Мартін Крейґгед, чиї слова наводяться в повідомленні.
У зв’язку із закінченням терміну дії договору про злиття, Halliburton заплатить Baker Hughes відступні в розмірі $ 3,5 млрд до 4 травня 2016 року.
Baker Hughes найближчим часом планує вжити заходів щодо оптимізації структури капіталу. Зокрема, компанія має намір провести зворотний викуп акцій (buy back) на загальну суму $ 1,5 млрд і погасити борг на загальну суму $ 1 млрд з відступних Halliburton. Крім того, компанія має намір рефінансувати кредитну лінію на $ 2,5 млрд, термін дії якої закінчується у вересні 2016 року.
Скорочення витрат Baker Hughes, як очікується, складе $ 500 млн до кінця 2016 року.
Halliburton домовилася про покупку Baker Hughes за $34,6 млрд в листопаді 2014 року. Передбачалося, що після завершення угоди нинішні акціонери Baker Hughes володітимуть близько 36% об’єднаної компанії.
Операція дістала схвалення акціонерів нафтосервісних компаній, а потім міністерства юстиції США і антимонопольних органів Канади, Колумбії, Еквадору, Казахстану, ПАР і Туреччини.
Крім того, злиття Baker Hughes і Halliburton вимагало отримання дозволу не тільки регуляторів США, але і російської влади, зокрема, правкомісії з контролю за здійсненням іноземних інвестицій в РФ в силу того, що у компаній в російській юрисдикції є, в тому числі, стратегічні господарюючі товариства.
Однак пізніше повідомлялося, що попередня перевірка Єврокомісії показала, що злиття другої і третьої за величиною компаній сектора “викликає суттєві побоювання з приводу потенційних наслідків для конкуренції”. Дані побоювання стосувалися більше 30 продуктів і послуг, що надаються компаніями.
Також антимонопольний підрозділ міністерства юстиції США подаі позов проти Halliburton, в якому стверджувалося, що поглинання, яке планується компанією Baker Hughes загрожує добросовісній конкуренції, спотворить ситуацію на ринках енергоносіїв, завдасть шкоди американським споживачам і має бути заблоковано.
Нафтосервісні компанії, найбільшою з яких в світі є зараз Schlumberger, серйозно страждають від скорочення обсягів бурових робіт нафтодобувачами на тлі падіння цін на нафту. Нафтокомпанії урізали витрати в цілому більше ніж на $ 100 млрд в 2015 році і планують подальші скорочення в поточному році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас