Берлін пішов у наступ на орендне житло — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Берлін пішов у наступ на орендне житло

Нерухомість
2004
Берлін планує прибрати з ринку подобової оренди якомога більше квартир. І хоч ситуація на ринку оренди вимагає рішень, сайти на кшталт Airbnb кажуть, що новий закон не знизить ціни, проте відверне гроші від міста.
Стиснений ринок нерухомості у Берліні чекає на невелику, але ймовірно очікувану розрядку – 1 травня закінчується перехідний період нового закону, який забороняє здавати в оренду незареєстровані квартири. Відтепер власникам нерухомості у німецькій столиці доведеться отримувати спеціальні дозволи для здачі квартир в оренду туристам – без них загрожуватиме штраф до 100 тисяч євро. Оренда окремих кімнат дозволена, якщо власник також живе у квартирі.
Основні онлайн-посередники вже вжили заходів, щоб гарантувати дотримання закону користувачами. Газета Die Zeit у середу написала, що Airbnb почав видаляти окремі берлінські пропозиції з сайту.
Очікують, що наступного тижня на ринок довготривалої оренди можуть повернутися близько 6300 квартир, але це можна вважати краплею в океані для міста з 1,9 мільйона квартир, в якому дефіцит житла оцінюють у понад 100 тисяч помешкань.
Чи це головна проблема?
Ціни на оренду житла в Берліні стрімко зростають. Місто щороку вітає близько 40 тисяч нових жителів (не включаючи приблизно 50 тисяч біженців, які прибули у 2015 році). Опублікований у січні аналіз фірми нерухомості CBRE показав, що з 2014 року вартість оренди по місту в середньому зросла на п’ять відсотків, у центрі – на сім.
Утім, скільки точно квартир здають у Берліні туристам та гостям міста, неясно. Дослідження, проведене торік німецьким девелопером GBI, показало цифру у 24 тисячі (тобто легально здається лише чверть). Вібке Вернер, заступник голови берлінської асоціації квартиронаймачів, каже, що оцінки ринку короткотермінової оренди житла коливаються від 12 до 29 тисяч квартир.
Після ухвалення нового закону у 2014 році місцеві районні ради почали закликати мешканців повідомляти про підозри у незаконній подобовій здачі квартир через спеціальний анонімний онлайн-портал. Зараз влада посилює тиск – створено 34 посади контролерів, які проводитимуть перевірки на місці, а онлайн-сервіси типу Airbnb та Wimdu будуть змушені надавати інформацію про власників житла.
Нова заборона стане головним болем для бізнесу такого штибу – Берлін чи не найбільший ринок подобової здачі квартир у Німеччині. GBI вважає, що за рік гості міста проводять у столиці 6,1 мільйона ночей у приватних помешканнях – утричі більше, ніж у другому місті за рейтингом, Гамбурзі, де цей показник складає два мільйони ночей.
Дешевше не стане
Не дивує, що Роман Бах, керівник онлайн-порталу 9flats, не стримує емоцій. “Цей закон – один із найтупіших, що будь-коли були у Німеччині”, – каже він DW. Він також сумнівається, що у Берліні насправді є 24 тисячі квартир, які здаються подобово. Багато помешкань могли порахувати двічі, оскільки вони зареєстровані на різних платформах.
“Хоча, давайте припустимо, що цифра у 20 тисяч реальна”, – каже він. “Навіть якщо ті шість тисяч помешкань повернуться на ринок, як гадаєте, на скільки центів за квадратний метр впадуть ціни на оренду, якщо на ринку бракує ще 100-140 тисяч квартир? Думаєте, вам дістанеться дешевша квартира?”
Вернер з берлінської асоціації орендодавців згодна, що безпосередній вплив закону буде незначним, проте це не робить його непотрібним. “Це більше сигнал”, – сказала вона DW. – Ми маємо роз’яснити, що квартиронаймачі повинні мати доступ до наявних на ринку квартир. Ринок оренди дедалі більше стискається, і ми мусимо спробувати захистити кожен орендний будинок”.
Вернер також вважає, що час вживати заходів настав уже давно. “Уряд міг зробити щось швидше. Закон з’явився через напругу на ринку нерухомості, а берлінська влада протягом багатьох років цього не визнавала”, – каже вона.
Інші платформи для добової оренди житла погоджуються, що негативний вплив на гостей міста більш ніж співставний з перевагами. “Ми розуміємо занепокоєння влади Берліна, але не поділяємо його, – заявив у письмовому коментарі Ай Гельсіґ, регіональний директор міжнародної платформи HomeAway/FeWo-direkt. – Переважна більшість гостей у зйомних будинках – сім’ї, які не турбують місцевих мешканців. Варто відзначити, що сім’ї у відпустці приносять місцевій економіці значні прибутки”.
В Україні ж питання орендного житла врегульовано значно менше. За офіційною статистикою, помешкання в країні винаймають лише 410 тисяч сімей. Проте реальний рівень оренди житла експерти з нерухомості оцінюють на рівні 20 відсотків – приблизно кожен п’ятий українець винаймає помешкання. Наприкінці 2015 року уряд України анонсував підготовку законопроекту “Про орендне житло”, який би врегулював ринок, проте він ще не був розглянутий Верховною Радою.
Бен Найт, Стас Соколов
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас