Через арешт рахунків "Енергоатому" в АЕС вже 170 мільйонів боргу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Через арешт рахунків "Енергоатому" в АЕС вже 170 мільйонів боргу

Енергетика
459
Через арешт рахунків ДП НАЕК “Енергоатом” у АЕС вже 170 млн доларів боргу за ядерне паливо.
Як зазначається, до цього часу перед національною компанією “Енергоатомом” накопичилося майже 12 млрд гривень боргу за електроенергію, вироблену атомними станціями.
“Боржник – державне підприємство “Енергоринок”(покупець всієї електроенергії в країні – Ред.), якому, в свою чергу, не заплатили обленерго. Тому у генератора всіх ядерних потужностей України – “Енергоатому” – накопичилося не менше 1,3 мільярда гривень кредиторської заборгованості “, – йдеться в повідомленні.
Згідно з повідомленням, вирішальним став позов одного з кредиторів – ЗАТ СП “Укрелектроват”. Позов кілька разів зупиняли і знову відновлювали протягом минулих років, і в результаті за рішенням Шевченківського суду Києва виконавча служба заарештувала рахунки “Енергоатома” на суму 200 млрд гривень.
Перед тим, у січні Верховна Рада спробувала накласти мораторій на банкрутство атомного оператора, але цей закон ветував президент.
Зараз компанія платить тільки заробітну плату працівникам атомних станцій. Розрахунки за поставлене ядерне паливо не проводяться, борг по ньому складає 170 млн доларів, за вивезення відпрацьованого – 15 млн.
Обладнання та витратні матеріали для АЕС також не оплачуються. Своїм підрядникам компанія заборгувала 500 млн гривень.
“Програма поставки палива планується на рік-півтора вперед, щоб енергоблоки працювали в осінньо-зимовий період”, – говорить голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї і колишній міністр енергетики Іван Плачков.
Він стверджує: це може привести до того, що Україна восени-взимку купувати великий обсяг електроенергії – до 50% – в Росії.
“Енергоатом” повністю не розрахувався навіть за те паливо, яке купували в рамках диверсифікації: американській фірмі Westinghouse, під паливні касети якої переробили недавно один блок Південно-Української АЕС, повинні тепер 5 млн доларів.
“Диверсифікація палива – і ми не оплачуємо цю диверсифікацію”, – обурюється Плачков.
За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас