Українським виноробам складно конкурувати за цінами з європейським імпортом - учасник ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським виноробам складно конкурувати за цінами з європейським імпортом - учасник ринку

Аграрний ринок
833
Українські винороби відчувають посилення конкуренції з боку європейських виробників після підписання Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, повідомила генеральний директор Торгового дому “Інкерман” Анна Горкун.
“У ЄС взагалі відсутній акциз на вино – у них воно вважається продуктом харчування. До того ж в Україні з кожним роком в рамках Угоди договору про зону вільної торгівлі лібералізують імпортне мито для вин з Євросоюзу”, – зазначила вона.
А.Горкун додала, що імпортне мито на ввезення готової продукції з ЄС нижче, ніж мито на ввезення сировини. Таким чином, створюються преференції для ввезення готової імпортної продукції.
За словами керівника ТД, в Іспанії виноградарі отримують від держави 50% повернення інвестицій в посадку виноградників. Тим часом уряд України не пропонує шляхів вирішення проблеми, що виникла після втрати території Криму як сировинної бази.
“Згідно з українським законодавством, виноградник вважається біологічним активом, а не об’єктом нерухомого майна. Тому для банків він не цікавий, і залучити кредитні кошти під нього неможливо”, – заявила А.Горкун.
“Коли влада говорить, що ми йдемо в Європу, ми повністю підтримуємо цю стратегію. У той же час ми хочемо, щоб за цим послідували правильні дії. Наприклад, в європейському законодавстві немає заборони на рекламу вина, на підтримку галузі виділяються мільйонні бюджети”, – каже гендиректор ТД “Інкерман”.
При цьому вона відзначає, що в Україні відсутній механізм просування вітчизняного вина на ринку.
“Нам складно конкурувати в ціні з європейським імпортом: в Європі для виробників вина є суттєві державні пільги, дотації та маркетингові бюджети, які покриваються за рахунок державних програм, спрямованих на підтримку галузі. Український же виробник повністю наданий сам собі”, – коментує ситуацію ТОП -менеджер компанії.
За її словами, українським виробникам доводиться підвищувати ціни на вино.
Керівник ТД “Інкерман” вважає за можливе передбачити в торгових точках обов’язкову представленість імпортних і українських товарів в пропорції 50/50.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас