Клієнтів затягують до віртуальної мережі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Клієнтів затягують до віртуальної мережі

Фінтех і Картки
576
Банки прагнуть знизити свої витрати, тому все активніше просувають онлайн-канали продажів своїх послуг. Збільшення частки інтернет-платежів знижує потреби у фронт-офісах: відділення закриваються, а в решті відбуваються скорочення штату. Але для повноцінного розвитку цифрового банкінгу необхідно, щоб клієнти знову почали довіряти банкам і повернули свої гроші на рахунки.
Онлайн-вигода
За останні два роки кількість відділень банків скоротилася на 7,9 тис. і на 1 квітня склала 11,3 тис. офісів. Багато з них закрилися через банкрутство банків, окупацію Криму і частини території Донбасу, а також через оптимізацію мережі діючих банків на решті території України. Але закриттю «офлайнових» офісів також сприяла активізація обслуговування клієнтів через інтернет.
Зацікавленість банків у просуванні онлайн-послуг викликана тим, що вартість обслуговування платежів співробітниками фронт-офісів вище, ніж витрати на усе IT-забезпечення. «Відкрити одне нове відділення коштує близько 600 тис. грн і навіть сягає 1 млн грн. А вартість запуску онлайн-банку набагато дешевше. Запуск усього інтернет-банкінгу обійдеться в суму від $100 тис. і до нескінченності в залежності від функціоналу. Якщо є завдання тільки показувати клієнту залишки на його рахунках, то, звичайно, це коштуватиме значно дешевше», – говорить голова правління Комерційного індустріального банку Вадим Березовик.
Розробляючи онлайн-сервіси, банкіри орієнтуються на власників гаджетів. «За три роки кількість власників смартфонів різко зросла. Новими пристроями володіє кожен третій житель країни. За нашими підрахунками, 70% користувачів інтернет-банкінгу заходять до інтернету через мобільні пристрої», – каже перший заступник голови правління банку «Михайлівський» Віталій Шастун.
Цифрові труднощі
Ступінь використання онлайн-каналів продажів банківських послуг недостатньо висока. Одна з причин полягає в законодавчому обмеженні: банк зобов’язаний провести ідентифікацію клієнта. Крім того, поки громадяни не почнуть повертати гроші в банки, цифрове обслуговування їхніх депозитів та електронних транзакцій їм просто не потрібне. «Необхідно відновлювати довіру до ринку. Якщо вона повернеться, то з’явиться й вибір: стояти в черзі у відділенні, щоб зробити якусь операцію, або провести її самостійно в інтернет-банкінгу», – говорить Вадим Березовик.
Тому найближчим часом заробляти банки продовжать через фізичну мережу, паралельно нарощуючи інтернет-інфраструктуру. «Трансакційні доходи дуже цікаві банкам. Але заробляють вони усе-таки на маржі між депозитами і кредитами, яка набагато вище, ніж трансакційні доходи», – зазначає директор з розвитку електронних каналів Альфа-банку Ольга Папанова.
Іншим варіантом може стати поява інших джерел фінансування для українських банків. «Тільки на трансакційних доходах працювати дуже складно, все одно банкам потрібні депозити, щоб видавати кредити. А без відділень кошти залучати неможливо», – констатує Віталій Шастун. Але суть концепції інтернет-банку в тому, що після укладення договору з банком про комплексне обслуговування клієнт поповнює свій рахунок і більше до банку не приходить: усі транзакції відбуваються через додаток в смартфоні або інтернет-банкінг.
Олена Губар
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас