Українські страховики переходять на пряме врегулювання збитків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські страховики переходять на пряме врегулювання збитків

Особисті фінанси
2810
Починаючи з II кварталу 2016 року в Україні починає діяти нова модель страхування “автоцивілки” — пряме врегулювання збитків.
Це означає, що у разі ДТП за відшкодуванням збитків потрібно буде йти не в страхову компанію винуватця події, а в ту компанію, в якій потерпіла сторона придбала поліс.
“Це нововведення, яке вже випробуване в Європі, прогресивне. На сьогоднішній день я не знаю прямої альтернативи, яка б покращила якість обслуговування клієнта”, — зазначає генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко. Так, система прямого врегулювання збитків працює в країнах Європи вже більше сорока років. У 2015 році на цю модель перейшла Польща.
“Коли пряме врегулювання набере чинності (остаточне “добро” має дати Антимонопольний комітет), терміни страхових виплат істотно скоротяться”, — запевняє Максим Межебицький, віце-президент СК “АХА Страхування”. Так, якщо зараз термін виплат по ОСЦПВ становить 120-130 днів, то у випадку прямого врегулювання клієнти отримають виплати за 1-2 тижні.
“Пряме врегулювання необхідне для того, щоб людина несла відповідальність, аж до фінансової, не тільки моральну, за свій вибір страхової компанії. Адже в Україні серед майже 60 страхових, які займаються “автоцивілкою”, близько 10% не дуже сумлінно поводяться на ринку”, — зазначає генеральний директор Асоціації страховиків В’ячеслав Черняховський.
На сьогоднішній день угоду про пряме врегулювання збитків підписали вже 17 страхових компаній. “Це значить, що вже зараз приблизно в 50% випадків клієнти зможуть отримувати компенсацію в рамках прямого врегулювання. Однак є нюанси: в ДТП повинні фігурувати тільки два учасники. Покриватимуться тільки випадки зі 100% провиною одного з водіїв, а обидві страхові компанії учасників ДТП повинні значитися в угоді про пряме врегулювання, інакше виплати будуть здійснювати традиційним способом”, — пояснює Максим Межебицький.
Щоб нівелювати такі труднощі, деякі страховики вже розробили додатковий сервіс, з яким пряме врегулювання працюватиме у всіх випадках.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас