Вчені створили прототип квантових грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вчені створили прототип квантових грошей

Фінтех і Картки
2036
Фізики з Польщі, Чехії, Японії та США продемонстрували прототип створених ними оптичних квантових грошей. Присвячений дослідженню препринт автори опублікували на сайті arXiv.org.
Фізикам вдалося експериментально продемонструвати можливості створеного ними прототипу квантових грошей. Модельна купюра була закодована станами поляризації одиночних фотонів, так що її несанкціоноване відтворення (копіювання або, що те ж, клонування) сторонньою особою неможливо без узгодження з власником.
У своєму дослідженні вчені продемонстрували виконання умов безпеки для квантових грошей. Купюра в підході вчених моделювалася об’єктом, який містить в собі послідовність кубітів (квантових бітів), кодувати серійний номер банкноти (у відповідність з ідеєю, запропонованою в 1970 році американо-ізраїльським фізиком Стівеном Візнер).
На відміну від класичних бітів, в кубітах змінна може приймати не тільки два значення нуль і одиниця, а й будь-яке інше, яке визначається суперпозицією базових станів (нуля і одиниці).
Квантові гроші передбачають високий ступінь захисту від шахрайства, оскільки невідомими особами квантова інформація не може бути повністю скопійована. Це застосовується в квантової криптографії, зокрема, перспективу створення квантових грошей.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас