НБУ збирається заглядати в гаманці акціонерів банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ збирається заглядати в гаманці акціонерів банків

Кредит&Депозит
943
Нацбанк України вводить контроль за фінансовим станом акціонерів банків і обмежить втручання бенефіціарів в управління банками, щоб мінімізувати ризики банкрутств, які стали масовими через великі обсяги кредитів інсайдерам.
“Ми з періодичністю раз на рік будемо робити оцінку фінансового стану акціонера, включаючи всі його бізнеси, щоб розуміти, є потенційні ризики у банку чи ні”, – розповіла в інтерв’ю Reuters заступник голови Національного банку Катерина Рожкова.
Приблизно 70 українських банків – майже 40% – визнані неплатоспроможними з початку 2014 року на тлі економічної кризи, втрати частини активів на охопленому війною сході і в анексованому Росією Криму.
Рожкова назвала головними причинами банкрутств великий обсяг кредитів, виданих компаніям акціонерів через відсутність прозорої структури власності банків і реального контролю над цим процесом в минулі роки.
“У нас в планах – регулярна оцінка бізнесів власників наших банків. У нас практично всі акціонери мають якийсь бізнес, і ми будемо за цим стежити і оцінювати, щоб в разі негативних речей мати можливість попередити розвиток ризиків”, – сказала Рожкова.
У 2015 році регулятору вдалося встановити бенефіціарів практично всіх банків. Не менш третини реальних власників ховалися за численними офшорними компаніями.
Рожкова назвала унікальною ситуацію з обсягами кредитів інсайдерам в порівнянні з іншими країнами.
У банку “Хрещатик”, що входив до першої двадцятки і визнаному неплатоспроможним в квітні, кредити пов’язаним особам перевищували 80% при нормі не вище 25% розміру капіталу. Два мажоритарних акціонера контролювали через офшори понад 60% банку.
Схожа ситуація спостерігалася і в ліквідованому в минулому році великому банку “Фінанси та Кредит”, який належав мультимільйонеру Костянтину Жеваго.
“Кредитування акціонерів – це ризик для банку, тому що часто це відбулося не на ринкових умовах, без достатніх застав, і при якихось негативних тенденціях ці кредити не погашаються” – сказала Рожкова.
За її словами, завершена на початку цього року в рамках програми співпраці з МВФ діагностика 20 найбільших банків, на які припадає 86,5% активів банківської системи, виявила, що частка непрацюючих кредитів в їх портфелях перевищує 40%.
“Нам треба вибудувати китайські стіни між акціонером, його іншим бізнесом і банком”, – сказала Рожкова.
МВФ і регулятор дали цим банкам термін до 1 січня 2019 на зниження обсягу кредитів інсайдерам до 25% капіталу і підвищення капіталізації.
Крім того, найближчим часом Національний банк зажадає від власників банків сформувати наглядові ради з незалежних директорів, відповідальністю яких буде не допустити збільшення кредитів інсайдерам та інших рішень правління на користь пов’язаних осіб.
“У нас цього ніколи не було, тому і виникали проблеми, тому що в приватних банках кінцеві рішення як правило приймає фінальний власник”, – сказала Рожкова.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас