Харків'яни винайшли їстівний поліетилен, що подовжує термін придатності продуктів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Харків'яни винайшли їстівний поліетилен, що подовжує термін придатності продуктів

Технології&Авто
1820
Команда українських вчених на чолі з харків’янином, співробітником лабораторії генетики, біотехнологій і якості біосировини Інституту рослинництва імені Юр’єва Сергієм Тимчуком створили пакувальну плівку для продуктів харчування на основі кукурудзяного крохмалю. Робота над новим матеріалом, який легко утилізується і не завдає шкоди навколишньому середовищу, велася протягом 15 років.
Пакети з екоплівки могли б витримати до двох кілограмів ваги, каже Сергій Тимчук. В них спокійно можна загортати невеликі обсяги продуктів, наприклад, хліб або ковбасу. “Якщо на хліб надіти нашу плівку, то він залишається свіжим до чотирьох тижнів. Його навіть можна їсти, не знімаючи упаковку”, — розповідає винахідник.
Звичайний поліетилен повністю не розкладається сотні років, але харківська плівка з крохмалю розчиняється в землі за півроку. А якщо її кинути в окріп, то через 15 хвилин вона стане основою для бульйону.
У Франції, Фінляндії та Німеччині з такої плівки вже роблять упаковку. Можна було б запозичити технологію і закуповувати сорти, з яких добувають крохмаль за кордоном. Але тоді Україна стала б залежати від сировини. Тому сорт кукурудзи для приготування плівки харків’яни самі вивели. На етапі рецепта в розробку долучилися фахівці університету харчування та торгівлі. Деякі аграрії вже вирощують сировину для біоплівки.
Для виготовлення “кукурудзяної” плівки не потрібне дороге обладнання. Весь процес виробництва — від зерна до готової упаковки — займає кілька годин. Правда, пакет з крохмалю коштує дорожче, ніж поліетиленовий. Але поки держава не заборонить поліетиленові пакети, про промислове виробництво екоплівки годі й говорити.
Налагодити масове виробництво Тимчуку пропонують у Росії. Але харків’янин відмовляється, тому що хоче, щоб Україна стала першою у використанні його екологічної продукції.
За матеріалами:
Факти і коментарії
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас