Реальна ціна: Скільки повинен коштувати долар в Україні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Реальна ціна: Скільки повинен коштувати долар в Україні

Валюта
15771
Реальний курс гривні повинен бути вдвічі менше, ніж заявлений Національним банком України.
Про це заявив провідний науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України Ярослав Жалило.
“Умовно кажучи, 12-15 гривень за долар”, – зазначив він.
За словами експерта, найближчим часом можливі коливання курсу долара на рівні 1-1,5 гривень, проте різких стрибків очікувати не варто.
Жаліло також зазначив, що на валютному ринку України очікується стабілізація після нестабільності, яку гривня пережила в лютому-березні 2016 року.
“Курсова нестабільність була пов’язана з ризиками. На тлі цього експортери притримували валюту в очікуванні, що гривня подешевшає. Зараз нестабільність пройшла, ринок стабілізувався. Гривня повертається до врівноваженого показника. Ті, хто притримував валюту, почав її продавати”, – розповів економіст.
Він також додав, що курс в обмінниках трохи відрізняється від курсу НБУ і підкреслив, що тривалість збереження поточного курсу залежить від багатьох факторів. Якщо політичні ризики збережуться, курс закономірно піде вгору.
“Все залежить від того, чи буде сформовано ефективний уряд і продовжить Міжнародний валютний фонд своє фінансування. Однак ці ризики є незначними, тому, швидше за все, відчутною девальвації не буде. Такі коливання будуть постійними. Попит і пропозиція на валютному ринку розбалансовані. Це і провокує невеликі розгойдування “, – пояснив Жалило.
Експерт також зазначив, що позитивно впливає на валютний ринок посівна кампанія. “Аграріям потрібна гривня, щоб купувати паливо, платити зарплати, тобто здійснювати виплати на внутрішньому ринку. Крім того, держава закидає на ринок валюту, щоб фінансувати посівну”, – підкреслив економіст.
За матеріалами:
Газета по-Українськи
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас