Іменем Держфінінспекції та прокуратури: Активізувалися шахраї, які діють від імені державних органів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іменем Держфінінспекції та прокуратури: Активізувалися шахраї, які діють від імені державних органів

Кримінал
882
В Україні активізувалися шахраї, які діють від імені державних органів. Зокрема, в Державній фінансовій інспекції заявили про ряд випадків, коли злочинці намагалися обдурити громадян, представляючись співробітниками відомства.
“До нас зверталися громадяни, які заявили, що їм дзвонили невідомі і від імені нашого керівництва пропонували компенсувати гроші, витрачені на покупку ліків або лікування. Механізм простий: шахраї називали людям банківський рахунок, на який пропонувалося перевести певну суму грошей, після чого обіцяли відшкодувати набагато більше коштів “, – розповіли в Держфінінспекції.
Крім того, зловмисники також дзвонили людям, які прогоріли на МММ (фінансова піраміда. – Ред.), і, представляючись працівниками Держфінінспекції, обіцяли за винагороду повернути кошти, вкладені в піраміду. “Ми не маємо ніякого відношення до ошуканих вкладників. Але жертви реагували на слова” фінансова інспекція “, – зазначили у відомстві.
Не менш часто аферисти прикриватися і правоохоронними органами. Наприклад, в інтернеті є вірус, який при відвідуванні порносайтів блокує комп’ютер, і зняти блокування можна лише після того, як користувач оплатить штраф (від 300 до 1000 грн), виставлений нібито від імені Міністерства внутрішніх справ. “Це шахрайські дії, МВС до цього не має ніякого відношення. На всі подібні випадки ми реагуємо по факту звернення громадян”, – розповіли в департаменті кіберполіції.
Також в ряді випадків аферисти представлялися працівниками прокуратури: кілька місяців тому Служба безпеки України затримала аферистів, які використовують подібну схему. “Зловмисники звернулися до керівництва однієї з харківських фармацевтичних компаній з «офіційним запитом» від прокуратури. За цим запитом підприємці повинні були надати документи для перевірки їх господарської діяльності. Відкликання “запиту” шахраї оцінили в $ 70 тис.”, – розповіли в СБУ.
Людей, які зіштовхнулися з подібними дзвінками, фіскали і силовики просять відразу ж дзвонити до відповідних служб, щоб уточнити інформацію, надану шахраями.
Однак найчастіше аферисти представляються банківськими службовцями. “Кажуть, що працюють в службі безпеки банку, – розповіли в “Ощадбанку”.
“З метою безпеки” або для так званої “авторизації або проведення ідентифікації” вони просять назвати персональні дані: дату народження, кодове слово, номер і термін дії картки, PIN-код і CVV-код. Аферисти діють дуже впевнено, і люди розкривають всі свої дані, забуваючи, що таку інформацію ні в якому разі не можна розповідати по телефону. За словами банківських працівників, клієнту, який отримав такий дзвінок, потрібно негайно звернутися банк.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас