"Якщо є в кишені пачка цигарок": На скільки можна буде сісти в Україні за контрабанду тютюну та алкоголю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Якщо є в кишені пачка цигарок": На скільки можна буде сісти в Україні за контрабанду тютюну та алкоголю

Кримінал
3166
Парламентський комітет з питань законодавчого забезпечення рекомендував депутатам прийняти за основу проект закону №3254, який передбачає серйозне посилення покарання за нелегальну перевалку тютюну і алкоголю.
Якщо контрабандиста зловлять з партією товару, вартість якого перевищує 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 70 тис. грн), йому загрожує термін від 3 до 7 років з конфіскацією. Якщо мова йде про контрабанду у великих розмірах (від 1 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів – близько 700 млн грн), тюремне ув’язнення може скласти 5-10 років.
Зараз контрабанда відноситься до адміністративних порушень, і кримінальної відповідальності за неї взагалі не передбачено. Злочинцям загрожує лише штраф у розмірі 100% від вартості товару і, власне, конфіскація останнього. Якщо зловлять повторно, доведеться платити той же штраф, але в подвійному розмірі.
При цьому до 2012 року норма про кримінальне переслідування контрабандистів у нашій країні діяла. Потім у рамках декриміналізації економічних злочинів її скасували. І після цього обсяги нелегальної перевалки товару почали істотно зростати: якщо в 2012 році ця цифра становила 2 млрд сигарет на рік, то за підсумками цього року експерти прогнозують збільшення показника до 13 млрд шт. За рівнем контрабанди наша країни є чи не європейським лідером. Зокрема, по тютюнових виробах вона кілька років очолювала цей антирейтинг.
Якщо у нас середньостатистична пачка сигарет коштує менше 1 євро, то вже в Польщі — 3 євро, в Німеччині — 5 євро, а у Великобританії — близько 10-12 євро. Тобто, в разі успішної “доставки” (основними країнами-одержувачами нелегальної продукції з України є Польща, країни Балтії, Великобританія, Італія, Словаччина, Румунія) можна заробити величезні гроші.
“На одній фурі контрабандних сигарет, що успішно перетнула кордон України та ЄС, можна заробити від $500 тис. до $1,5 млн залежно від торговельних марок та країн призначення”, — розповів директор відділу корпоративних питань і комунікацій “JTI Україна” Олександр Когут.
Зрозуміло, що частина цієї суми у контрабандистів йде на підкуп прикордонників, але підсумкові заробітки все одно величезні. Не дивно, що поставки сигарет в Європу давно перетворилися в Україні в добре налагоджену схему.
Директор з корпоративних та правових питань Imperial Tobacco в Україні, Молдові та країнах Кавказу Олег Стрекаль каже, зараз є й інша проблема: все частіше Україна стає транзитною країною, коли з Азії через нашу територію контрабанда потрапляє на захід. “А це негативно впливає на імідж України на міжнародній арені”, — вважає експерт.
В пояснювальній записці до законопроекту автори посилаються на європейську практику. Наприклад, в Ірландії за контрабанду можна загриміти у в’язницю на 1-5 років, а у Великобританії – отримати до 7 років. Втім, кримінальним цей злочин є далеко не у всіх європейських країнах. Незалежні експерти вважають, що кращим заслоном є не стільки суворе покарання, скільки контроль і створення передумов, які роблять нелегальні поставки економічно невигідними.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас