Олена Малинська: «Перехід банків на МСФО - важлива складова фінансової євроінтеграції України» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Олена Малинська: «Перехід банків на МСФО - важлива складова фінансової євроінтеграції України»

Кредит&Депозит
1848
Підходить до закінчення перший квартал 2016 року. Банки готуються подавати не тільки річну звітність за міжнародними стандартами, а й квартальну. Часто бачу і чую нерозуміння клієнтів і партнерів – навіщо? Що це дасть кожному з нас? Вважаю, що дасть дуже багато – причому не тільки кожному клієнту і кожному банку, але також банківській системі і економіці в цілому.
Близько п’яти років українська банківська система йшла до повного переходу на Міжнародні стандарти фінансової звітності. І нарешті в кінці минулого року сталося: банківську звітність привели до єдиного з європейськими економіками формату. Тепер банки будуть подавати не тільки єдину річну фінансову звітність за міжнародними стандартами, а й квартальну. І я вважаю це справжнім прогресом для нашої країни.
Два роки тому багато в чому були визначені цілі, очікування і плани подальшого розвитку України. І коли ми говоримо про європейські цінності, про наше місце серед глобального світового співтовариства, то це стосується не тільки ментальних понять. Стиль і спосіб життя будь-якої країни визначаються в першу чергу її економічною політикою, тим, наскільки прозоро і відкрито функціонують всі її інститути, включаючи і бізнес-середовище. Для нашої країни перехід на відкриті і прозорі західні формати роботи – важкий і непростий шлях. Але незважаючи на багато перешкод, перешкоди, які ми повинні долати, іноді на цьому шляху все ж трапляються і перемоги. Одна з них – це перехід фінансових установ на МСФЗ.
Вважаю, що для української банківської системи це важливо з кількох причин.
Одна з них – інтеграція в світові ринки. Єдиний економічний простір з країнами ЄС поряд з експортно-імпортними операціями передбачає здійснення в тому числі і спільних з міжнародними партнерами фінансових, кредитних, розрахункових операцій. Українські банки повинні бути зрозумілі своїм іноземним колегам, що дозволить їм ефективніше і якісніше розвивати свою зовнішню діяльність. Для цього і були створені уніфіковані для всіх нормативи і розрахунки показників діяльності.
Крім того, це ще один крок для підвищення інвестиційної привабливості нашої країни. Наведена до єдиного з усім цивілізованим світом формату, прозора фінансова звітність зрозуміла і доступна потенційним інвесторам.
І основна, на мій погляд, причина повноцінного впровадження міжнародних стандартів фінансової звітності – необхідність оздоровлення та посилення банківського сектора України. До цього року фінустанови готували річну звітність по МСФО, а показники в балансі (щоденні та квартальні), які відправлялися регулятору, в повній мірі не відповідали показникам діяльності за міжнародними стандартами. Після приведення до єдиного міжнародного формату і ринку, і регулятору, і клієнтам буде набагато простіше розуміти, наскільки стабільний, надійний і платоспроможний той чи інший банк.
Повний перехід банків на МСФО – одна зі складових реформування банківської системи країни. І ми бачимо, як Нацбанк сьогодні планомірно змінює підходи до роботи українських фінустанов, зводячи до мінімуму будь-які можливі маніпуляції з цифрами (перехід на МСФЗ), власниками (вимога про розкриття структури власності банків), капіталізацією (вимоги щодо виконання планів додаткової капіталізації фінустанов ). А це все означає, що тільки сильні учасники ринку зможуть надалі залишатися в числі українського банківського співтовариства. Безумовно, це зміцнить систему і матиме позитивний вплив на довіру українців до банків.
Олена Малинська, голова Правління Банку Кредит Дніпро
Трохи про механіку
На відміну від звітних документів, підготовлених відповідно до національних стандартів, в міжнародній фінзвітності розрахунок багатьох статей відбувається за іншою механікою. Наприклад, це стосується кредитного ризику за активними операціями та відповідно резервування. Виходячи з цього змінюється і розрахунок нормативів капіталу.
Також при повному переході на МСФЗ була утилізована різниця в балансі в порівнянні з нацстандартами шляхом коригування фінансових показників, в тому числі, показників капіталу (прибутку / збитків) минулих років, що призвело до зміни результатів банків 2015 року.
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас