Плащі-невидимки стають ближчими до реальності (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плащі-невидимки стають ближчими до реальності (відео)

Технології&Авто
1999
Повноцінні мантії-невидимки на зразок тієї, яку можна побачити в серії фільмів, заснованих на романах про Гаррі Поттера англійської письменниці Дж. К. Роулінг, з’являться ще не скоро.
Втім, команди дослідників з усього світу, які працюють у цьому напрямку, періодично повідомляють про нові досягнення, наближають день появи подібних технологій. Остання розробка, пов’язана з технологією невидимості на основі метаматеріалів, дослідників з Університету штату Айова може зробити невидимим все що завгодно. Стаття з результатами дослідження опублікована в журналі Nature.
Правда, це зовсім не та ступінь невидимості, яку чекають шанувальники багатьох науково-фантастичних книг і фільмів на цю тему. Розроблена дослідниками «шкіра» може допомогти сховатися від радіолокаційної установки і будь-яких інших систем для виявлення об’єктів, що використовують для цієї мети метод, заснований на випромінюванні радіохвиль і реєстрації їх відбиття від об’єктів.
Домогтися цього вдалося шляхом інтеграції розрізного кільцевого резонатора, заповненого галінстаном, в кремнієві пластини. В процесі розтягування цих пластин дослідникам вдалося забезпечити невидимість у певному діапазоні електромагнітних хвиль на рівні 75%. Подібна технологія може знайти застосування в винищувачах типу стелс, як варіант.
По іншу сторону світу метаматеріалів – розробка дослідників Каліфорнійського університету в Берклі, яка забезпечує невидимість об’єктів шляхом відображення світла. Ця технологія передбачає задіяння золотих наноантен для «перенаправлення відбитих світлових хвиль». Таким чином, невидимість об’єкта, покритого цим незвичайним матеріалом, досягається завдяки можливості перемикання напрямку поляризації. На відео нижче можна подивитися як працює технологія.
Зараз вона працює тільки на мікроскопічному рівні – максимальна товщина матеріалу ледь дотягує до 80 нм, чого достатньо для того, щоб зробити невидимими кілька біологічних клітин, йдеться в дослідженні. Але це тільки початок.
За матеріалами:
Engadget
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас