Японські вчені вперше одним махом виростили сітківку й кришталик ока зі стовбурових клітин — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японські вчені вперше одним махом виростили сітківку й кришталик ока зі стовбурових клітин

Технології&Авто
1301
Групі японських дослідників з Університету Осаки вперше вдалося виростити ключові елементи ока, включаючи сітківку й кришталик, з індукованих стовбурових клітин (iPS-клітин). Крім цього група під керівництвом професора Кодзі Нісіда також змогла пересадити епітеліальні клітини на рогівку ока кролика. Це, як стверджується, відкриває нові перспективи лікування очних захворювань у людини.
На думку експертів, клітини, які вирощені з клітин самого пацієнта з використанням даного методу, в перспективі зможуть пересідати без загрози відторгнення тканин.
Варто відзначити, що вченим і раніше вдавалося виростити окремі елементи людського ока, але ці успіхи були досягнуті в ході різних тривалих експериментів. Зараз же японським вченим вдалося виростити ключові складові очі за раз.
Після вручення Нобелівської премії з медицини та фізіології за дослідження в області стовбурових клітин японському вченому Сін’я Яманака у 2012 році інтерес до цього напрямку як з боку японського суспільства, так і з боку японського уряду суттєво зріс. З тих пір регенеративна медицина вважається одним з пріоритетних напрямків розвитку науки. При певному хімічному впливі iPS-клітини здатні перетворюватися на клітини будь-якого типу, теоретично дозволяючи вирощувати тканини для різних органів.
Разом з тим, технології ще мають бути тривалі експерименти, перш ніж почнуться тести на людях. І навіть у разі успіху вартість подібного лікування може скласти десятки або навіть сотні тисяч доларів.
За матеріалами:
ІТАР-ТАСС
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас