Андрій Косенков: Чи врятує Facebook від угону авто? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Косенков: Чи врятує Facebook від угону авто?

Особисті фінанси
692
Все частіше FB-стрічка рясніє повідомленнями про викрадення автомобіля і відчайдушними закликами до френдів допомогти його знайти… Чи допоміг комусь Facebook в подібних випадках? Не беруся стверджувати. Але він яскраво ілюструє статистику: тільки за минулий 2015 рік у нашій країні зафіксовано понад 10 000 викрадень. При цьому лише в кожному третьому випадку викрадачів авто знаходять, що ж стосується викрадених атомобілів класу «люкс», то до свого власника повертається тільки кожен двадцятий. У зв’язку з цим хочеться нагадати всім автовласникам, що крім Facebook існує набагато більш дієвий інструмент захисту від угону: страховка каско.
Звичайно, сама по собі страховка не може бути панацеєю від зловмисників. Але дає реальний шанс компенсувати біль втрати. Ще один важливий момент: навіть якщо ваш автомобіль знайдуть правоохоронні органи, швидше за все, ця радісна зустріч буде сильно затьмарена станом вашого автомобіля: як правило, після пригод він стає набагато більш пошарпаним життям, ніж був до крадіжки.
Варто пам’ятати, що на випадок викрадення за кожним договором каско ЗАВЖДИ налічується знос (середньоринковий відсоток річного зносу при викраденні – 10%). Це означає, що при виплаті страхова компанія буде віднімати суму зносу. Приміром, вартість автомобіля 500 000 грн. Договір діяв півроку і стався угон авто. Відповідно, в даному випадку виплата складе 475 000 долл, з урахуванням 5% зносу (половина від річного розрахунку).
Франшиза за ризиком «викрадення», як правило, вище стандартної і складає 5-7% від вартості автомобіля. Але варто зазначити, що багато страхових компаній останнім часом пропонують уніфіковану франшизу, що, очевидно, вигідно для клієнта. Наприклад, якщо за договором єдина франшиза 0,5%, це означає що і на ризик «викрадення» франшиза складе 0,5% від вартості автомобіля.
При розрахунку компенсації не враховується курс гривні по відношенню до долара/євро. Швидше за все, на момент викрадення курс валют буде відрізнятися від курсу на дату укладення договору страхування – це значить, що за суму відшкодування страхувальник не зможе придбати аналогічний автомобіль. Також варто звернути увагу, що для виплати по викраденню обов’язково потрібно надати технічний паспорт автомобіля та ключі (обидва комплекти). Отже, якщо при незаконному заволодінні автомобілем в ньому знаходилися техпаспорт і/або ключі, то страхова компанія не виплатить вам відшкодування. Ще одна «ложка дьогтю» – за фактом викрадення компетентні органи проводять досудове розслідування строком 2 місяці, протягом якого страхова компанія не буде виплачувати відшкодування.
І все ж, незважаючи на всі вищеописані бюрократичні моменти, саме каско допоможе вам отримати реальну компенсацію за викрадений автомобіль.
Андрій Косенков, директор відділів відшкодувань і автотранспортного страхування, партнер BritMark
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас