Чому всім потрібні лічильники води і газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чому всім потрібні лічильники води і газу

Особисті фінанси
5009
З кожним днем і кожним новим підвищенням тарифів в Україні залишається все менше жителів, які в своїх квартирах намагаються обходитися без простих приладів обліку споживання води — адже платити без лічильників доводиться помітно більше. А останнім часом намітився ще один тренд — встановлення багатотарифних (в народі їх називають багатотемпературними) лічильників води. Вони хороші тим, що дозволяють платити за погано підігріту воду менше, ніж за повноцінно гарячу. Зріс також інтерес і до встановлення газових лічильників у квартирах, адже, за оцінками фахівців, такий прилад дозволяє економити від 20% і вище від плати за газ. Але, знову ж таки — якщо ви використовуєте “блакитне паливо” раціонально, не перетворюючи газові пальники у відкриті осередки для цілодобового опалення квартири (чим страждають багато наших співвітчизників). Але активність громадян у придбанні газових лічильників власним коштом сильно гаситься тією обставиною, що обслуговуючі контори з часом повинні поставити їх нам всім безкоштовно. І час цей має настати не пізніше січня 2018 року. А деякі це благо отримають і раніше — газові підприємства проводять безкоштовне встановлення за графіками. Але якщо дата встановлення лічильника у вашому будинку губиться за горизонтом, а почати економити хочеться прямо зараз, ви можете вирішити це питання за свій кошт.
ОБЛІК ГАЗУ: БЕЗ САМОДІЯЛЬНОСТІ
Газ — річ небезпечна, тому встановлення такого лічильника пов’язане з певними формальностями.
ПРАВИЛА. “Згідно з п. 22 Правил надання населенню послуг з газопостачання, встановлення лічильників газу здійснюється газорозподільним підприємством або підприємствами і організаціями, які мають необхідні ліцензії та дозвіл на виконання таких робіт”, — розповідає адвокат юридичної компанії “АБГ” Катерина Гутгарц. Виконавець після встановлення лічильників газу зобов’язаний видати споживачеві акт та розрахунковий документ, що підтверджує факт виконання робіт.
Гарантійне та післягарантійне обслуговування лічильників газу здійснюється відповідно до законодавства: за словами юриста, у разі встановлення лічильника газу у квартирі, приватному будинку чи іншому об’єкті споживача газорозподільне підприємство складає і підписує зі споживачем акт про збереження пломб у двох примірниках, один з яких залишається у споживача. Відмовити у встановленні газового лічильника газопостачальні організації не мають права.
ГАЗКОНТОРА. Якщо ви, наприклад, живете в Києві, то можете звернутися в найближче відділення “Київгазу”. Як нам розповіли в цій організації, для початку потрібно по телефону викликати додому майстра для обстеження. Вартість його приїзду — 139 грн. Вже на місці, вивчивши ситуацію, майстер вас інформує про вартість і терміни встановлення лічильника. Якщо не потрібно ніяких перепланувань труб, виносу лічильника в інше місце і тому подібних ускладнень, то загальна вартість, з лічильником і роботами, складе приблизно близько 3 тис. грн. Звичайно, навіть з подорожчанням газу, таке встановлення більш-менш швидко окупиться, якщо у вашому помешканні багато прописаних мешканців, а в реальності ви споживаєте мало газу.
ФІРМА. Як розповіли нам в одній з київських компаній, що займаються встановленням газових лічильників, у них теж все починається з виклику майстра додому. Хіба що (це вже наше особисте спостереження) додзвонитися до них набагато легше. Обстеження коштує 100 грн — це входить у загальну вартість робіт, якщо вони будуть проводитися. Все задоволення може обійтися від 2,5 до 3,5 тис., залежно від типу лічильника (роторний або мембранний) і способу встановлення (на гофротрубах або за допомогою зварювальних робіт). Це робота під ключ: сюди входить вартість лічильника, матеріали, безпосередньо встановлення, монтажні та налагоджувальні роботи і узгодження проекту з “Київгазом” в обов’язковому порядку. Плюс — опломбування після встановлення лічильника співробітниками “Київгазу”. Після всього цього вам потрібно буде під’їхати у відділення “Київгазу”, особисто підписати договір і забрати ваші документи: договір та розрахункову книжку.
БАГАТОТАРИФНІ ВОДЯНІ
Багатотарифні лічильники допомагають економити, вимірюючи температуру гарячої води. Такі лічильники особливо актуальні для тих мешканців багатоквартирних будинків, хто змушений подовгу спускати воду в очікуванні, поки потече гаряча, і переплачувати за фактично спущені в трубу кубометри. Багатотарифні лічильники вирішують проблему легко: вони заміряють температуру води, що ллється з ваших кранів. І якщо вона нижче 40 °C, послуга підігріву води не враховується — ви платите як за холодну. Якщо те, що тече з гарячого крана, підігріто всього до 40-44 °C — ви заплатите 70% від вартості. У випадку, коли температура гарячої води 45-49 °C, враховується 90% послуги. І тільки якщо лічильник наміряє 50 °C і вище, враховуються всі 100%.
ФОРМАЛЬНОСТІ. Цей спосіб економії має чітке нормативне обґрунтування. “Постановою КМУ від 17 лютого 2010 року №151 “Про затвердження Порядку проведення перерахунків розміру плати за надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення в разі ненадання їх або надання не в повному обсязі, зниження якості” має проводитися перерахунок оплати за гаряче водопостачання, якщо температура не відповідає нормативним показникам, в тому числі і за показаннями квартирних засобів обліку”, — пояснює Катерина Гутгарц. На практиці це підкріплюється введенням нової квитанції для власників нових лічильників, де передбачено чотири окремі графи. Так, у столиці “Київенерго” планує зробити такі квитанції протягом найближчих кількох місяців.
АЛГОРИТМ. “Згідно п. 9 Постанови №630 у квартирі (будинку садибного типу) роботи з установлення засобів обліку води і теплової енергії проводяться спеціалізованою організацією, виконавцем, виробником чи постачальником за рахунок коштів споживача. Квартирні засоби обліку беруться виконавцем на абонентський облік”, — розповідає Катерина Гутгарц. Фірми, що займаються встановленням лічильників, зроблять огляд і роботи протягом 1-2 днів. Якщо ви змінюєте вже наявні лічильники, то все з встановленням обійдеться приблизно в 2500 грн. Якщо ставите заново, це буде трохи дорожче — в районі 3 тис. грн (потрібні фільтри, зворотні клапани і т. д.). Вам видадуть всі необхідні документи для жеку або місцевої енергетичної компанії (а також водоканалу) — в залежності від того, з ким у вас укладено договір.
Можна заощадити і на самому лічильнику: наприклад, є два лічильники українського виробництва — за 1850 грн і за 1000 грн. Але треба враховувати, що дорожчий лічильник рахує і гарячу, і холодну воду. Виходить наче два в одному.
Ряполов Костянтин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас