Гроші в мишоловці: справа про Meinl Bank набула резонансу в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гроші в мишоловці: справа про Meinl Bank набула резонансу в ЄС

Кредит&Депозит
2137
Резонансне розслідування Forbes, яке стосується одного з каналів виведення грошей з України – через австрійський банк Meinl, отримало резонансний поворот: його вивели в публічну площину на території Австрії. Тим часом у розпорядженні Forbes з’явилися нові дані щодо зв’язків Meinl зі збанкрутілими Дельта Банком, VAB, банком «Таврика», Терра Банком і CityCommerce Bank.
2 березня мало відбутися чергове судове засідання у справі «Meinl Bank проти Forbes Україна». З літа 2015 року цей банк намагається спростувати факти, викладені в розслідуванні Forbes, опублікованому у грудні 2014 року. Позови було подано через більш ніж півроку з моменту публікації у зв’язку з тим, що проти Meinl Bank наприкінці минулого року було ініційовано слідчі дії. Тим часом у банку зі скандалами змінюють топ-менеджерів.
Під заставу цих коштів банк видає кредити третім особам на території ЄС чи в Україні. Далі ці фінанси списують в рахунок погашення зобов’язань третіх осіб, наприклад кіпрських компаній. Згідно з даними джерел Forbes в НБУ, за таким алгоритмом було виведено сотні мільярдів гривень з низки банків, які вже перебувають під управлінням Фонду гарантування вкладів.
За коррахунками з Meinl Bank AG працювали «Банк професійного фінансування», Південкомбанк, Терра Банк, CityCommerce, VAB Bank, Дельта Банк, Український професійний банк і багато інших. Наприклад, за інформацією прокуратури, 20 листопада 2015 року відбулося «незаконне списання з коррахунку в MEINL BANK AG коштів» VAB Bank.
«Meinl Bank AG 19.01.2015 року надіслав АТ «Дельта Банк» повідомлення про списання коштів через невиконання SILISTEN TRADING LIMITED зобов’язань за кредитним договором і провів списання всієї суми з коррахунку банку», – вказано у звіті.
Також у документах слідства є відомості про те, що 22 серпня 2011 року колишні працівники Терра Банку «з метою розтрати або заволодіння коштами Терра Банку уклали з Meinl Bank AG договір застави на суму $40 млн». Ці кошти також було списано з рахунків.
За даними бухобліку, на рахунках Meinl Bank враховувалися 59,3 млн євро CityCommerce Bank. Хоча фактично цих грошей у банку Meinl не було. Згідно з інформацією джерел Forbes у Фонді гарантування вкладів, тільки за CityCommerce Україні було завдано збитків у розмірі 14 млрд гривень.
Австрія вступає в гру
Тепер Центр протидії корупції подав заяву у прокуратуру міста Відень щодо участі Meinl Bank у відмиванні грошей, вкрадених в Україні. Керівник ЦПК Дар’я Каленюк розповіла Forbes, що звертатися в прокуратуру їм порекомендував депутат австрійського парламенту Пітер Пілц, спікер Партії зелених.
«Я сподіваюся, що за фактом нашого звернення буде відкрито кримінальне провадження в Австрії щодо справ банку Meinl за фактами, які ми надали. У нас є підозра, що Meinl був у співучасті з власниками та інсайдерами щонайменше п’яти банків, які вивели з них як мінімум 200 млн євро. Ці дії мають ознаки легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, і участі у крадіжці майна в особливо великих розмірах», – каже Каленюк.
За її словами, у документах, переданих Центром протидії корупції у прокуратуру Австрії, значаться справи щодо банків CityCommerce, Південкомбанк, «АвтоКраз» і «Київська Русь».
Слово – за Україною
Зусиллями Центру протидії корупції проблемні кошти може бути заморожено на рахунках в іноземних банках. Тепер слово за державою Україна: поки українська сторона не виявить зацікавленість, ці гроші не розморозять. Така доля вже спіткала накопичення колишнього прем’єр-міністра Павла Лазаренка, питання повернення яких в Україну вже лежить виключно в компетенції українських відповідних структур.
У ЦПК нарікають не лише на затяжну бездіяльність українських правоохоронців, а й на факти прихованого спротиву діям Центру. Так, у наданні даних, наприклад щодо банку «Дельта», Центру протидії корупції взагалі відмовили.
«Ми бачимо, що в міжнародному напрямку роботи прокуратури особливих досягнень немає, всюди мінуси. Необхідно її посилювати, тому що інакше не зрозуміло, як домогтися ефективності у представленні наших інтересів за кордоном», – розповідає Forbes колишній член Ради НБУ Василь Горбаль. Він нагадує, що свого часу основна ініціатива в розслідуванні справи про «вишки Бойка» виходила не від силових органів, а від народного депутата Остапа Семерака. «Саме Семерак їздив до Прибалтики, писав запити. Це закінчилося тим, що латвійська прокуратура вирішила арештувати гроші, які проходили у справі Бойка», – каже Горбаль.
Своїм не цікаво
Раніше чиновники Фонду гарантування вкладів розповідали Forbes, що вони ведуть переговори з австрійськими правоохоронцями, щоправда, без особливого успіху. Запити від Forbes під час підготовки першої статті восени 2014 року одержував і фінансовий регулятор Австрії, а також Moneyval і FATF. Судовий позов Meinl Bank проти журналіста і видавця Forbes Україна пов’язаний зі спробою спростування викладених у статті фактів – саме з метою призупинити розслідування проти банку. Тим часом Meinl Bank уже потрапив у поле зору слідчих і ЗМІ у зв’язку з виведенням грошей з Ізраїлю.
«Участь американських органів у нинішньому розслідування навколо Meinl Банк може призвести до того, що частину активів вищого керівництва країни буде заморожено», – каже голова компанії «Кравець і партнери», кандидат на посаду генерального прокурора України Ростислав Кравець. На його думку, всі вищі чиновники намагаються докласти максимум зусиль, щоб активи, виведені раніше з України, не було повернуто і щоб слідчих дій за цими епізодами не проводили.
«Можновладці, на мою думку, безпосередньо причетні до виведення грошей із країни. Тому вони роблять усе можливе, щоб активи не поверталися і не було розслідувань. Адже за належного розслідування, найімовірніше, з’явиться інформація про співучасть у цих злочинах вищого керівництва країни», – резюмує Кравець.
Наступне судове засідання має відбутися у квітні. Forbes запрошує колег зі ЗМІ взяти участь у слуханні у справі Meinl Bank щодо виведення коштів з України.
Маргарита Ормоцадзе
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас