Total заплатить "максимум" за махінації з нафтою Саддама Хусейна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Total заплатить "максимум" за махінації з нафтою Саддама Хусейна

Фондовий ринок
341
Апеляційний суд Парижа в п’ятницю виніс обвинувальний вирок французькому нафтогазовому гіганту – групі компаній Total за підозрою в махінаціях і корумпованих діях в змові з посадовими особами при реалізації програми ООН.
Про це повідомили в судовій інстанції.
“Суд виніс обвинувальний вирок і засудив Total до €750 тис. штрафу за підозрою в махінаціях і корупційні діяння із іноземними державними посадовими особами в рамках реалізації програми ООН” Нафта в обмін на продовольство “, – йдеться в повідомленні.
Покарання відповідає максимальному рівню. Крім Total, штраф в сумі € 300 тис. Доведеться заплатити і швейцарській нафтовій компанії Vitol. Суд першої інстанції у цій справі виправдав обидві компанії.
Адвокат Total Жан Вейль висловив жаль з цього приводу, заявивши, що він “розчарований” таким рішенням і “юридичною аргументацією Апеляційного суду”.
Крім юридичних осіб, Апеляційний суд Парижа також наклав грошові стягнення в розмірі від 50 до € 100 тис. і на фізичних осіб, які займали високі державні посади в період з 1996 по 2003 роки. Серед них, колишній посол Франції в ООН Жан-Бернар Меріме і колишній дипломат Серж Буадеве, які повинні сплатити € 50 тис. і € 75 тис. штрафу відповідно. Покарання уникли екс-міністр енергетики Франції Шарль Паскуа і колишній генеральний директор Total, а тоді директор філії Total “Розвідка та видобуток” на Близькому Сході Крістоф де Маржері. Обидва чиновника вже померли, один власною смертю, інший – за дивних обставин у результаті авіакатастрофи у Внуково (Росія).
Нагадаємо, що програма “Нафта в обмін на продовольство” була розпочата Організацією Об’єднаних Націй в 1995 році (в рамках резолюції РБ ООН № 986) та припинено в кінці 2003 року. Вона дозволяла Іраку продавати нафту на світовому ринку в обмін на продовольство, медикаменти та інші предмети, необхідні простим громадянам Іраку, але не дозволяла режиму Саддама Хусейна відновити свої збройні сили після поразки у війні зі світовим співтовариством на чолі з США, яка стала відповіддю на іракську агресію проти Кувейту.
Згідно з програмою було дозволено режиму Саддама Хусейна продавати нафту в обмежених кількостях і під наглядом ООН в обмін на гуманітарні товари. Але Багдад обійшов цю програму за допомогою махінацій і корупції у вищих ешелонах влади багатьох країн і серед керівництва міжнародних організацій, розподіляючи мільйони барелів на своїх “друзів” або отримуючи готівку на чорному ринку нафти.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас