Захисний актив: як і навіщо переводити заощадження в золото — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Захисний актив: як і навіщо переводити заощадження в золото

Банківські метали
1935
Протягом століть золото вважалося одним з кращих захисних активів, особливо в ті часи, коли самого цього терміна ще не було. Такими активами в широкому розумінні визнаються об’єкти інвестицій, які не втрачають вартість в умовах криз і невизначеності. Інвестиції в захисні активи дозволяють зберегти капітал, а при поліпшенні кон’юнктури – перевести його в більш ефективні проекти.
Золото також залишається істотною частиною золотовалютних резервів багатьох країн, хоча є тенденція до її скорочення. Так за останній час уряд Канади продав майже половину своїх запасів золота, які, правда, і так були шикарними на тлі інших країн – 3 т. У минулому році, за даними МВФ, Туреччина продала більше всіх золота зі своїх запасів – 437 тис. унцій (13,5 т).
Але ряд країн нарощували свої запаси золота. Так, Росія закупила 6,7 млн унцій (208 т). Китай постійно закуповує золото і тільки в другій половині минулого року купив 103 т. Україна, за даними МВФ, закупила в минулому році 120 тис. Унцій (3,7 т).
Захисний актив: як і навіщо переводити заощадження в золото
Захисний актив: як і навіщо переводити заощадження в золото
Останнім часом світові ціни на золото ростуть. Підштовхує їх посилення економічної та геополітичної невизначеності. За зростанням цін на золото стоїть і падаючий долар. Інвестори побоюються, що грудневе підвищення ставки Федеральної резервної системи США залишиться єдиним протягом довгого часу. Можливо, позначилася і публікація звітів щодо золотодобувних компаній. Через низку непов’язаних між собою виробничих факторів в IV кварталі минулого року виробництво золота несподівано різко скоротилося – майже на 7% в порівнянні з III кв. Це призвело до виникнення дефіциту золота на світовому ринку, що оцінюється в 43 т.
Але багато експертів вважають, що зліт цін на золото не є довгостроковою тенденцією. Світовий попит на золото неухильно знижується (за 2015 році він зменшився на 3,5%), тому нинішнє зростання ціни є ситуативним.
Як правило, попит на золото збільшується при виконанні хоча б однієї з двох умов: або ростуть інфляційні очікування, і тоді золото виступає інструментом збереження купівельної спроможності, або в кризові часи золото виступає як захисний актив.
У середньостроковій перспективі інфляційні очікування в світовій економіці мінімальні, у багатьох країнах є навіть ризики дефляції. Тому як тільки ситуація на фондових ринках стабілізується, то тиск на золото буде відновлено. Швидше за все, через 1-2 квартали ціни на золото будуть істотно нижчими за нинішні.
Орієнтиром світових цін на дорогоцінні метали (включаючи золото) є результати торгів на LBM (London Bullion Market – Лондонський ринок дорогоцінних металів). Їх результати негайно передаються міжнародним інформаційним агентствам і визнаються як довідкова ціна по всьому світу.
Світова ціна на золото почала зростати на початку 2009 р з рівня $900 за унцію. Зростання було поступовим до середини літа 2011 р, коли ціна рвонула з $1500 до $1900. до вересня того ж року. Після цього протягом місяця вона обвалилася до $1600. потім була низка відскоків і падінь, яка тривала до березня 2013 року, коли ціна почала стабільно і швидко знижуватися. У червні 2013 р спад сповільнився, почалася низка 2-3-місячних підйомів, що змінялися такими ж спадами. В кінці минулого року ціна на золото була близько $1100. За півтора місяці поточного року вона збільшилася на 13%.
В Україні з 4 квітня минулого року Нацбанк встановлює офіційний курс банківських металів кожен робочий день після 12:00. У всьому світі центробанки, встановлюючи курс золота, прив’язуються, як правило, до курсу на світових біржах. Але в загальному випадку не йдеться про прямий перерахунку через курс національної валюти до долара. У вартість золота всередині країни крім біржової ціни може закладатися і економічна вартість, яка враховує величину золотовалютних запасів, економічні показники і динаміку попиту на золото всередині країни. Наприклад, 12 лютого світова ціна на золото була $ 1240 за унцію. Ціна в Україні – 32370 грн. При курсі 26,0837 грн/дол, отримуємо, що золото в Україні коштувало $1241, тобто трохи дорожче, ніж на біржі.
У якому вигляді можна купувати золото
Легально в Україні золото можна купувати у вигляді ювелірних та інших виробів, в банківських злитках, у вигляді інвестиційних і колекційних (пам’ятних, ювілейних) монет. Золото у вигляді виробів є поганим активом, оскільки вартість виробу зазвичай набагато перевищує вартість золота, яке міститься в ньому, що неминуче позначиться при ліквідації такого активу.
Особливістю колекційних монет як активу є те, що вони виготовлені зі сплавів хоча і з високим вмістом золота (приблизно 920 проби), але все ж не банківською чистоти (999,9). Крім того, їх ціноутворення досить довільне. Але приріст ціни колекційних монет з часом може бути значним.
Злитки і інвестиційні монети, виготовлені з золота банківської чистоти, ціна якого встановлюється Нацбанком. Ціна продажу і покупки комерційними банками злитків жорстко не фіксується. Тому, наприклад, 12.02.2015 р, при офіційній ціні золота 1041 грн/г, в Києві 100-грамові злитки продавалися банками за ціною 1070-1073 грн за 1 м, а купувалися по 977-1007 грн.
Злитки мають різну масу – від 1 г до 1 кг. Чим важче злиток, тим дешевше в ньому одиниця золота. Наприклад, 12 лютого один з українських банків продавав кілограмовий злиток за 1,1 млн грн (1100 грн за 1 г), а однограмовий – за 1320 грн. В іншому банку ціни були відповідно 1070 і 1300 грн за 1 г.
На відміну від злитків, НБУ щодня встановлює вартість своїх інвестиційних монет (зараз така монета одна – “Архістратиг Михаїл”, але вона випущена в різних номіналах). Купуються такі монети за ціною золота, що міститься в них, збільшеної на номінал монети. При цьому Нацбанк гарантує їх викуп через свої регіональні управління в обласних центрах. Продажна ж вартість інвестиційних монет перевищує номінальну вартість золота, що пішло на їх виготовлення на 5-8%, які Нацбанк вводить для покриття своїх витрат, пов’язаних з тому числі з виготовленням монет. Комерційні банки можуть купувати у НБУ такі монети і потім продавати за своєю ціною.
При продажу злитка гроші виплачують не відразу, а після його експертизи. Монети ж в експертизі не потребують, їх підробити дуже важко і справжність визначається візуально.
Захисний актив: як і навіщо переводити заощадження в золото
Інвестиційні монети і злитки можна розмістити на банківський депозит. Відсотки по ним невисокі, але вони доповнюють дохід, який можна отримати за рахунок різниці цін.
Потрібно враховувати і те, що існує ринок золота і поза банківською системою. Ціни там встановлюються на основі попиту і пропозиції і можуть бути привабливішим, ніж в банках. Золоті монети і злитки можуть служити засобом забезпечення, їх легко приймають ломбарди.
Нагадаємо, що в цей час діє тимчасова заборона НБУ банкам продавати банківські метали одній людині в один операційний день у сумі, що перевищує в еквіваленті 3 000 грн, в рамках однієї банківської установи. Тобто фактично неможливо придбати навіть найдешевшу інвестиційну монету НБУ.
Сергій Гусєв
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас