Індія б'є рекорди економічного зростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індія б'є рекорди економічного зростання

Світ
1595
Індія продовжує показувати кращий результат серед ринків, що розвиваються за темпами зростання економіки. У третьому кварталі, тобто в жовтні – грудні 2015 року, зростання ВВП склало 7,3%, що відповідало очікуванням влади. За підсумками 2015/16 фінансового року, який закінчується 31 березня, зростання ВВП очікується на рівні 7,6%, повідомило індійське Центральне статистичне управління. Результати минулого року були на подібному рівні і склали 7,2%, але в цілому економіка йде вгору – показники цього року можуть стати кращими за п’ять років.
Дані свідчать, що за темпами зростання Індія обходить одну з найбільших економік в світі – китайську. У 2015 році ВВП Китаю збільшився за рік на 6,9%, що стало для країни найслабшим результатом за 25 років. “По ходу уповільнення економіки Китаю Індія безумовно бере верх в питанні кращих темпів зростання”, – цитує CNBC головного спеціаліста з аналізу ринків Lindey Group Пітера буквар.
Стійкому зростанню індійської економіки допомагають як зовнішні, так і внутрішні чинники. У числі перших – це ціни на сировину, які в поточній ситуації допомагають Індії справлятися з економічними проблемами.
Індія – великий нетто-імпортер нафти, що на тлі падіння цін дозволяє стримувати інфляцію. Згідно BP Statistical Review of World Energy, за десять років, з 2004 по 2014 рік, власне виробництво нафти в Індії зросла на 15,8%, до 895 тис. барелів на день. У той же час споживання за той же період зросло на 50,5%, до 3,8 млн барелів на день. За обсягами споживання нафти Індія займає четверте місце в світі після США, Китаю і Японії.
Падіння цін на нафту стало одним з найсильніших драйверів зростання, передає The Financial Times слова економіста JP Morgan Саджіта Чіно. За словами експерта, вони додали більше одного процентного пункту в поточному році за рахунок збільшення купівельної спроможності населення, підприємств і уряду.
На стороні Індії і демографія, адже, за очікуваннями деяких демографів, до 2020 року населення країни може стати наймолодшим у світі, з третиною населення у віці від 15 до 34 років, повідомляла газета The Hindu з посиланням на спільну доповідь IRIS Knowledge Foundation і UN -Habitat. Це, в свою чергу, не тільки робоча сила, але і потужний споживчий ринок, причому не в приклад Китаю, в якому тривають серйозні процеси старіння населення.
Підтримку надало і обрання в травні 2014 року проринкового уряду Нарендри Моді. Нинішній прем’єр-міністр обіцяв провести значущі реформи і залучити великі іноземні інвестиції. За перші дев’ять місяців 2015 року іноземні компанії вклали в Індію $ 26,5 млрд, на 18% більше, ніж роком раніше.
За минулий з обрання час сама влада теж інвестували значні кошти у відновлення доріг, залізничних колій і портів.
За матеріалами:
CNBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас