Як змінилися витрати українців за три роки (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінилися витрати українців за три роки (інфографіка)

Особисті фінанси
3602
За останні три роки українці стали витрачати на їжу більше грошей. Згідно з даними Держстатистики, на це йде майже половина (42%) зарплати пересічного громадянина, при тому, що народ переходить на дешевші продукти — хліб, крупи і макарони — і купує все менше м’яса і риби. Впала за три роки і частка витрат на придбання і обслуговування автомобілів, а ось на пальне, навпаки, підвищилася — через неодноразове підвищення акцизів (див. інфографіку).
Те, що витрати населення зросли, економісти пояснюють майже 80%-ною інфляцією, причому 79,5% припало на 2014-15 рр. В результаті продажі у фізичному обсязі (штуки, кілограми) у порівнянні з 2012-м впали майже на 25%.
Експерти дані Держстатистики називають неповними і запевняють, що насправді витрати на їжу в нашій країні набагато вищі. “Навіть 42% — це занижена цифра. Адже на ринках, продуктових ярмарках і в невеликих магазинчиках, де українці в основному і купують продукти, не ведеться суворий облік і не видаються чеки”, — ділиться аналітик “Простобанк консалтинг” Іван Нікітченко. І це при тому, що в розвинених країнах люди витрачають на харчування не більше 10-20% від доходів, уточнюють експерти.
Якщо виходити з даних Держстатистики, складається враження, що українці — нація, яка багато їсть, а також багато курить і п’є. Адже, після їжі, найбільша частка витрат припадає саме на сигарети і алкоголь — 13,5%. Це дуже високий показник, зазначають економісти, адже жителі Європи на ці цілі витрачають до 5% своїх доходів.
“Але розрив пояснюється просто: алкоголь і тютюн — підакцизні товари, і йде суворий облік всіх проданих одиниць”, — роз’яснює Нікітченко. Це ж правило жорсткої звітності за чеком працює при купівлі ліків (до 10% в структурі витрат українців), пального (19,5%) та автомобілів (5,5%). А от придбання дорогих речей — одягу, меблів, електроніки тощо — люди з кожним роком намагаються відкласти до кращих часів”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас