"Повна нетерпимість": Яценюк озвучив подальші плани Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Повна нетерпимість": Яценюк озвучив подальші плани Кабміну

Казна та Політика
4479
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк закликає Верховну Раду України затвердити на рівні національного законодавства базові принципи і цілі публічної політики всіх гілок влади в країні.
“Прозора і публічна політика кожного держслужбовця, кожного політичного діяча, кожного міністра і народного депутата є ознакою нової України. Саме тому ми звертаємося до парламенту (і я думаю, що президент підтримає ці принципи – він на раді реформ вже кілька цих принципів озвучив), з тим, щоб це стало фактично частиною національного законодавства, щоб парламент схвалив базові принципи і цілі публічної політики, і щоб кожен з нас їм слідував “, – сказав Яценюк в ході засідання Кабінету міністрів України в Києві в четвер.
За його словами, це “повна нетерпимість із зволіканням реформ”, “повна нетерпимість до незаконного втручання гілок влади в діяльність один одного” і “повна нетерпимість до політичного втручання і корупції”.
“Це наша позиція як Кабінету міністрів, і ми готові працювати тільки тоді, коли всі учасники політичного процесу будуть розділяти такий підхід”, – заявив Яценюк.
Прем’єр зазначив, що уряд має декілька базових вимог, які повинен розділяти весь український політичний клас.
“Основний пункт – це повна нетерпимість до проведення реформ. Якщо ми реалізовуємо програму, узгоджену з МВФ, під якою стоять підписи президента України, прем’єр-міністра, голови Нацбанку, міністра фінансів, це означає, що всі разом з парламентською коаліцією ми виконуємо цю програму. І це означає, що ніхто не женеться за популізмом і за політичними рейтингами, а всі, зціпивши зуби, реалізують дуже чіткий план реформ “, – заявив він.
Говорячи про другий блок базових позицій, які стосуються повної нетерпимості до незаконного втручання гілок влади в діяльність один одного, прем’єр закликав дотримуватися Конституції України і законодавства і кожній гілці влади відповідати за свою ділянку роботи.
“Ми як уряд підзвітні і підконтрольні парламенту … Уряд постійно інформує Верховну Раду і народ про те, що він робить … Уряд відповідальний перед президентом країни. Саме тому у нас повинні бути конституційні чіткі відносини з президентом з тією метою, щоб уряд реалізовував програму реформ, затверджену президентом і підтриману парламентом “, – підкреслив Яценюк.
“Третій блок – це повна нетерпимість політичного втручання і корупції. Шановні політики, шановні члени парламенту відповідно до Конституції виконують свої повноваження, вносять закони, голосують за закони, запрошують уряд, міністрів на відповідні звіти відповідно до Конституції, але не призначають керівників державних компаній, не втручаються в діяльність міністрів, також як і міністри не втручаються в діяльність депутатів та лідерів політичних сил, не вирішують свої інтереси за допомогою політичного шантажу, або втручання в діяльність органів виконавчої влади.
Яценюк запевнив, що відтепер не буде ніякого впливу бізнес-груп через парламент на Кабмін.
“Через окремих представників українського парламенту намагаються відстояти свої власні вузькопрофільні інтереси. Це закінчилося. Так далі не буде ні за яких обставин”, – сказав він.
Крім того прем’єр повідомив, що підготовлено програму діяльності уряду і базові принципи політичної діяльності на 2016 рік. Програма містить 379 коректних і предметних дій, які має вжити уряд спільно з парламентом і президентом.
“Цей документ це наш план на 2016 рік. Це повинен бути наш спільний план уряду з парламентом і президентом як реально проводити реформи в країні. Основа цього плану 379 дуже конкретних рішень, які має ухвалити уряд спільно з парламентом і президентом”, – сказав Яценюк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас