АПАУ: Виконання рекомендації МВФ призведе до зростання цін на ліки майже вдвічі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АПАУ: Виконання рекомендації МВФ призведе до зростання цін на ліки майже вдвічі

Особисті фінанси
4038
Виконання Україною рекомендації Міжнародного валютного фонду (МВФ) в частині підвищення ПДВ на лікарські засоби до 21% замість діючих 7%, призведе до різкого зростання цін на цю категорію товарів, говориться в прес-релізі Аптечної професійної асоціації України (АПАУ).
За словами директора АПАУ Володимира Руденка, формальне підвищення ставки ПДВ ще на 13% призведе до подорожчання ліків майже вдвічі, оскільки в такому випадку всі учасники фармринку змушені будуть поставити свої націнки на ліки.
“Потрібно розуміти, що фармацевтичний ринок складається з трьох основних ланок: це виробник ліків, дистриб’ютор і, власне, роздрібні мережі, аптеки. І всі вони платять податки. Тобто, якщо ПДВ на лікарські засоби збільшиться з 7 до 21%, свої націнки будуть змушені підняти все. Вартість ліків зросте не на 13%, а, щонайменше, на 40%. Додайте до цієї цифри ризики, які будуть закладати учасники ринку через нестабільний курс гривні “, – пояснив В.Руденко.
Разом з тим В.Руденко зазначив, що експерти АПАУ в даний час працюють над розробкою нормативної бази з метою підвищити стандарти виробничої аптечної практики до європейських норм, що, на його думку, сприятиме підвищенню доступності лікарських засобів.
“Зробити ліки якомога доступніше для пацієнтів – одна з головних задач, які ставить перед собою наша асоціація. Для цього ми ведемо активну роботу в нормотворчому полі і відстоюємо необхідність підняття стандартів виробництва аптечної практики до європейського рівня. Однак результати цієї роботи поступові, в той час як введення ПДВ 20% українці відчують дуже швидко “, – підкреслив В.Руденко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас