Валютні кредити: Юрист розповів, що може врятувати позичальника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні кредити: Юрист розповів, що може врятувати позичальника

Кредит&Депозит
7442
Українцям не варто поспішати до суду, щоб визнати договір по кредиту недійсним, оскільки це не врятує від обов’язку сплачувати банку.
Про це заявив адвокат Дмитро Александров.
“Навіть якщо люди домагаються визнання кредитного договору недійсним, це не означає, що вони повністю перемогли. Це не зовсім так. Якщо визнається кредит недійсним, то тоді сторони зобов’язані повернути те, що кожна з них отримала в результаті цього договору”, – зазначив він .
Останнім часом все більше позичальників почали стикатися з проблемою неспроможності виплатити кредиту. Вони вважають рятівним сценарієм варіант визнання недійсними кредитних договорів. Особливо часто це цікавить тих, хто брав кредит у валюті. За словами Александрова, можливості домогтися визнання недійсним кредитного договору є.
“Наприклад в момент, коли люди укладали кредитні договори, то їх треба було попередити про сукупну вартість кредиту. Вони повинні були розуміти, яку суму беруть, на який термін і під який відсоток. А також які ще чекають супутні витрати, для того, щоб отримувати і виплачувати кредит. Якщо вони не були попереджені належним чином, письмово і своєчасно в момент укладення кредиту, то можна визнати такий договір недійсним “, – сказав адвокат.
Але навіть якщо кредитний договір в суді був визнаний недійсним, клієнтові доведеться повернути банку всю суму позики.
“Людина повинна повернути всю суму кредиту: без штрафу і пені, а, відповідно, банк повинен повернути ті гроші, які сплатив позичальник. У будь-якому випадку програє той, хто брав кредит”, – підкреслив Александров.
На його думку, якщо людина не може виплачувати кредит, то перше, що потрібно зробити – перестати панікувати і постаратися йти на переговори з банком.
“Потрібно перестати панікувати, хоча це дуже складно зробити, коли приходять листи від банку або від факторингової компанії. Потрібно подивитися на ситуацію тверезо: якщо людина здатна хоч якось оплачувати кредит, то потрібно йти на переговори з банком. Тому що цей процес йде набагато швидше, ніж судове провадження. Перш, ніж підписувати з банком угоду про реструктуризацію кредиту або процентної ставки, як варіант перерахунку доларового кредиту в гривневий, потрібно користуватися порадами фахівця. Тому що людина може укласти договір на ще більш невигідних умовах, ніж попередні “, – попередив адвокат.
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції за кредитами в Україні. Щоб допомогти вам обрати кредит онлайн у нас на сайті працює спеціальний сервіс. Завдяки його можна швидко і комфортно обрати необхідний саме вам кредитний продукт:

Помічник з кредитів 💁

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас