В Україні може знову подорожчати бензин: На ціну палива тисне девальвація гривні і проблема з купівлею валюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні може знову подорожчати бензин: На ціну палива тисне девальвація гривні і проблема з купівлею валюти

Особисті фінанси
3999
В Україні знову очікується подорожчання. Експерти впевнені: для цього є всі передумови – оптові ціни вже піднялися, гривня продовжує девальвувати, постійні проблеми з купівлею валюти: все це не може не позначитися на роздрібних цінах.
У «Консалтинговій групі А-95» підрахували: бензин може подорожчати приблизно на 1 грн, дизельне паливо – на 50 копійок на літрі. Відбутися це може вже через тиждень, а то й раніше.
«У нафтотрейдерів ще є запас міцності – поки АЗС працюють на січневих запасах. Але ситуація зараз стискається, як пружина. Оптові ціни вже виросли за останній тиждень на 3-5%, що в перерахунку становить 40-50 коп./л. Навіть якщо курс гривні залишиться на сьогоднішньому рівні, то ця пружина все одно вистрілить, але пізніше, не раніше середини лютого. Якщо ж девальвація буде щодня прогресувати – цінники на стелах виростуть ще раніше», – пояснює директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.
З прогнозами експерта солідарні і в «Об’єднанні операторів ринку нафтопродуктів України», яке є представником інтересів найбільших мереж АЗС. На думку президента асоціації Леоніда Косянчука, головна причина, через яку цінники на стелах АЗС, швидше за все, виростуть найближчим часом, – девальвація гривні.
«Сьогодні курс долара на міжбанку перевалив за 26 грн, тоді як місяць тому він був на рівні 23,9 грн. Тобто тільки за один місяць вартість гривні впала на 2,1 грн за долар, що призводить до подорожчання бензину на 1,36 грн/л, а дизельного палива – на 1,5 грн/л», – зазначає Косянчук.
В асоціації відзначають, що на ціну палива тисне і проблема з купівлею валюти. Наприклад, за словами Косянчука, одному з операторів АЗС, якого представник ринку вважав за краще не називати, минулого місяця з 20 заявок на покупку валюти НБУ задовольнив лише чотири.
Втім, один з експертів припустив, що оператори швидше підуть на всілякі хитрощі, ніж піднімуть ціни на паливо, коли сезонний попит і так знаходиться «на мінімумі».
«Швидше за все, компанії спробують нівелювати негативні чинники, оптимізуючи роботу АЗС. Іншими словами, багато хто просто продаватиме частину палива повз каси, щоб скоротити витрати на податки», – впевнений Геннадій Рябцев, директор спеціальних проектів НТЦ «Психея».
За матеріалами:
Главком
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас