Найбільший світовий нафтотрейдер очікує збереження низьких цін на нафту в наступні 10 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Найбільший світовий нафтотрейдер очікує збереження низьких цін на нафту в наступні 10 років

Енергетика
1566
Найбільший світовий нафтотрейдер Vitol очікує збереження низьких цін на нафту протягом наступних 10 років на тлі ослаблення економічного зростання в Китаї.
Стримуючим фактором для зростання вартості нафти буде і видобуток сланцевої нафти в США, заявив головний виконавчий директор Vitol Ян Тейлор в інтерв’ю агентству Bloomberg. “Важко уявити істотний підйом цін на нафту”, – зазначив Я.Тейлор.
За його словами, вартість нафти коливатиметься в діапазоні, серединою якого стане рівень в $ 50 за барель протягом наступного десятиліття.
“Ми вважаємо, що це буде діапазон від $ 40 до $ 60 за барель, – заявив Я.Тейлор. – Я думаю, ціни будуть коливатися в цьому діапазоні 5-10 років”.
Глава Vitol сумнівається в тому, що в доступному для огляду майбутньому можна очікувати підйому цін на нафту до значень, які висловлюються тризначними числами. “Варто розуміти, що ціни, можливо, вже не піднімуться вище $ 100 за барель”, – зазначив він.
Проблемою є те, що глобальні поставки нафти надлишкові при підвищенні ефективності споживання енергоносіїв в світі, вважає Я.Тейлор. У цих умовах відбувається повернення Ірану на ринок і уповільнення зростання в emerging markets, що були основним двигуном зростання попиту на нафту, зазначив експерт.
Я.Тейлор вважає за можливе укладення угоди про скорочення видобутку між країнами ОПЕК і не входять в організацію державами, наприклад, з Росією. “Найімовірніше ні, ніж так – шанси 60/40, проте можливість такої угоди реальна”, – заявив він.
Vitol щодня продає і купує більше 5 млн барелів нафти і нафтопродуктів – цього достатньо, щоб покрити потреби Німеччини, Франції та Іспанії одночасно, тому прогнози нафтотрейдера враховуються учасниками ринку. Незважаючи на те, що падіння цін на нафту негативно позначається на доходах нафтовидобувних компаній, трейдери виграють від збільшення ринкової волатильності.
За словами Я.Тейлора, чистий прибуток Vitol в 2015 році перевищив рівень 2014 року – $ 1,35 млрд, однак буде нижче рекордного для компанії показника в $ 2,3 млрд, зафіксованого в 2009 році. Vitol планує списання в підрозділі, що займається розвідкою і видобутком, щоб створити резерви на можливі втрати за контрактами у разі дефолту її клієнтів, повідомив він.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас