Демчишин: Україна протягом 2-3 років знизить залежність від поставок ядерного палива з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Демчишин: Україна протягом 2-3 років знизить залежність від поставок ядерного палива з РФ

Енергетика
803
Україна протягом 2-3 років має намір істотно знизити залежність від поставок ядерного палива з РФ, заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин.
“Ми активно працюємо в атомно-промисловому сегменті, зменшуємо залежність в поставках ядерного палива. Це, в моєму розумінні, останній напрям, в якому Україна істотно залежить від РФ. Але впевнений, що протягом двох-трьох років це питання можна вирішити”, – сказав він на засіданні комітету Верховної Ради з паливно-енергетичного комплексу.
За словами міністра, в 2016 році п’ять з 15 завантажень ядерного палива припаде на частку транснаціональної компанії Westinghouse.
Як повідомлялося, з метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для АЕС країни “Енергоатом” спільно Westinghouse у 2000 році почав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.
У березні 2008 року “Енергоатом” уклав з Westinghouse Electric Sweden AB (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000.
У 2014 році “Енергоатом” і Westinghouse домовилися розширити паливний контракт і продовжити його до 2020 року.
В даний час ядерне паливо Westinghouse експлуатується тільки на Південно-Українській АЕС. План робіт по розширенню експлуатації модернізованого ядерного палива Westinghouse (ТВС-WR) передбачає його використання на блоках №1 та №3-5 Запорізької АЕС.
“Енергоатом” є оператором всіх чотирьох діючих АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водяними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас