Один день у Deloitte: що шукала Генеральна прокуратура — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Один день у Deloitte: що шукала Генеральна прокуратура

Кримінал
998
Вчора, 4 лютого, близько полудня, в офісі міжнародної аудиторської компанії Deloittе, яка входить у «велику четвірку» провідних аудиторських компаній, пройшов обшук, організований Генеральною прокуратурою України. За попередніми даними, причиною обшуків стали підозри в махінаціях із фінансовою звітністю банку «Форум», акціонерами якого в різний час були олігархи Вадим Новинський і Леонід Юрушев, а також німецький Commerzbank.
Один аудитор, два банки, три олігархи
«Сьогодні представники Генеральної прокуратури проводили обшук в офісі Deloittе в Україні. Дана подія не пов’язана з діяльністю будь-кого з наших поточних клієнтів, і, за нашою інформацією, ні Deloittе, ні її співробітники не є об’єктом розслідування», − такий коментар надали вчора ввечері в компанії Deloitte.
За інформацією Forbes, раніше в офіс цієї ж компанії в бізнес-центрі «Прайм» за адресою Жилянська, 48, навідувалися співробітники Національної поліції − без суспільного розголосу.
З подачі Фонду гарантування вкладів було ініційовано кримінальне провадження за фактами шахрайства з фінансовою звітністю банку. Згідно з Єдиним реєстром судових рішень, право на тимчасовий доступ до речей і документів у рамках кримінального провадження було надано в грудні 2015 року.
Аудитором банку була компанія Deloitte. У 2012 році вона визнала резерви банку «Форум» недостатніми, визначивши розмір необхідного дофінансування на рівні 2,5 млрд гривень. «На 1 січня 2012 року в банку не було капіталу», − значиться в документах справи №755/25184/14-к. Також у документах робиться висновок, що в інтересах акціонера Commerzbank інформація про неплатоспроможність установи приховувалася.
У жовтні 2012 року Вадим Новинський викупив цей банк у німецького Commerzbank. Була організована складна операція, в якій в тому числі фігурували акції компанії «Метінвест» Ріната Ахметова.
Нагадаємо, до Commerzbank банком «Форум» володів бізнесмен Леонід Юрушев. За збігом обставин, вчора ж, 4 лютого, стало відомо, що Юрушев не отримав погодження на придбання у «Альфа Груп» банку «Неос».
Старі гравці
Deloitte, як і інші аудиторські компанії групи «велика четвірка», почала входити в Україну в 1990-х, під проекти, пов’язані з діяльністю Світового банку, IFC і приватизаційними процесами. З огляду на те, що зараз у країні запускається черговий виток корпоратизації та приватизації, саме з цією прийдешньою подією український бізнес пов’язує події в Deloitte.
«Я перший раз чую, щоб був обшук в офісі транснаціональної аудиторської компанії. Час від часу до всіх приходять запити на розкриття інформації, але це не обшук», − пояснює засновник і керівник Baker Tilly в Україні Олександр Почкун. Він зазначає, що подібні дії можуть суперечити законам, оскільки аудиторська компанія не має права розкривати інформацію щодо діяльності своїх клієнтів. «Якщо доступ до документів отримано в результаті виїмки чи обшуку, це, швидше за все, суперечить закону. Навіть якщо є претензії до господарської діяльності самої аудиторської компанії, то це одна історія, в якій не може відбуватися вилучення документів, які стосуються клієнтів», − підкреслює Почкун. У разі ж коли вимога про надання документів законна, консультант або аудитор не можуть відмовити в наданні інформації.
Екс-міністр економіки України Володимир Лановий вважає цю новину черговим мінусом до іміджу України: «Думаю, компанія такого рангу піклується про свою репутацію і не вплутувалася в якісь неприємності. Через такі обшуки імідж України погіршиться».
Керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман також не зміг згадати прикладів обшуків у міжнародних аудиторських компаніях. Він вказує, що часто під час обшуків співробітники силових структур перевищують свої повноваження, псують майно компаній, застосовують силу. У його компанії обшуки проходили у вересні 2014 року і були пов’язані з операцією щодо придбання Державною продовольчо-зерновою корпорацією Української національної стивідорної компанії.
«У різних країнах в різних компаніях періодично трапляються перевірки, і вони стикаються з такими ситуаціями. Я впевнений, незабаром час усе розставить на свої місця − хто мав рацію, і чи були підстави для проведення обшуку», − коментує для Forbes директор податково-юридичного відділу KPMG в Україні Олег Чайка.
«Чи може бути обшук з об’єктивних причин у такій світовій корпорації, як Deloitte? Звичайно, може. У компанії можуть бути різні клієнти. Яскравий приклад − Arthur Andersen, одна з найбільших аудиторських компаній у світі, допомагала фальсифікувати звітність і обдурила акціонерів», − нагадує старший економіст «CASE Україна» Володимир Дубровський.
Неспокійна історія
На жаль, великі міжнародні аудитори не завжди могли похвалитися ідеальною репутацією. У 2001 році відбулося банкрутство енергетичної корпорації Enron − 7-ої за масштабами компанії в США. Це банкрутство завдало істотної шкоди економіці, а в процесі розгляду розкрилися множинні факти про корпоративне шахрайство, яке в тому числі прикривалося аудиторами з Arthur Andersеn.
Останнім часом теж було кілька скандалів, пов’язаних з аудиторськими компаніями. Наприклад, «Маски-шоу» в компаніях «великої четвірки» кілька разів проходили в РФ. В Україні в 2008 році компанія Ernst&Young фігурувала в звітах КРУ − провівши аудит об’єктів «Укрзалізниці», Ernst&Young оцінив адміністративну будівлю Придніпровської залізниці в 400 000 гривень при площі об’єкта в 19 600 кв. м. А минулого року рахункова комісія парламенту Великобританії пред’явила Pricewaterhouse Coopers звинувачення в сприянні ухиленню від податків.
Маргарита Ормоцадзе, Дарія Кравченко
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас