Світові ціни на продовольство в січні опустилися до рекордно низької позначки з 2009 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світові ціни на продовольство в січні опустилися до рекордно низької позначки з 2009 р.

Аграрний ринок
1337
Індекс продовольчих цін ФАО (продовольча і сільськогосподарська організація ООН) в січні опустився до рекордно низької позначки за останні 7 років.
Як повідомляється в прес-релізі ФАО, в січні в порівнянні з груднем 2015 року індекс знизився на 1,9% через зниження цін на всі види включених в індекс товарів. Причому найбільш значне зниження продемонстрували ціни на цукор.
Індекс в січні склав 150,4 пункту, що на 16% нижче рівня, зареєстрованого рік тому. Це найнижчий результат з квітня 2009 року.
“Основними факторами тривалого падіння цін на основні продукти харчування є велика пропозиція сільськогосподарських товарів, сповільнення світової економіки, а також зміцнення курсу долара США”, – пояснюється в прес-релізі.
Індекс цін ФАО на цукор знизився на 4,1% в порівнянні з грудневим показником. Це його перше зниження після чотиримісячного зростання, яке відбулося через поліпшення прогнозу на урожай в Бразилії. Індекс цін на молочні продукти знизився на 3% на тлі великих запасів в ЄС і Нової Зеландії і млявого світового попиту.
Індекс цін на зернові знизився на 1,7% на тлі значних світових запасів і через посилення конкуренції за експортні ринки, особливо для пшениці і кукурудзи, а також зміцнення долара США. Ціни на рослинні олії також впали на 1,7%. Причиною стали істотні запаси соєвої олії у світі.
Індекс цін на м’ясо знизився на 1,1% в порівнянні з його переглянутим значенням за грудень. При цьому дешевшали всі категорії м’ясних продуктів, за винятком свинини. Ціни на неї залишалися на стабільному рівні, завдяки програмі з компенсації витрат на зберігання продукції з цього м’яса, що реалізується в ЄС з січня.
Індекс продовольчих цін ФАО – середньозважений показник зміни за місяць міжнародних цін на кошик п’яти продовольчих сировинних товарних груп: зернові, м’ясо, молочні продукти, рослинні олії і цукор.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас