Банки стали тижнями затримувати гроші клієнтів через розвідку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки стали тижнями затримувати гроші клієнтів через розвідку

Кредит&Депозит
10658
Банки стали активніше доповідати про операції рядових українців і компаній в Держфінмоніторинг, який відповідає за чистоту фінансових потоків, – в народі його ще називають фінансовою розвідкою.
Як повідомили нам в прес-службі Нацбанку, за грудень минулого року кількість таких звітів збільшилась майже на 23% – до 560 тис. за весь минулий рік число повідомлень зросло більш ніж втричі.
«Банки, відповідно до закону, зобов’язані інформувати правоохоронні органи про фінансові операції, щодо яких є підстави підозрювати, що вони пов’язані з фінансуванням тероризму», – уточнили в прес-службі НБУ.
Не звітувати перед фінрозвідкою – приховати інформацію – фінансистам не вдасться: банки за це карають. Фінансисти запевняють, що затримують і перевіряють дійсно підозрілі проводки.
«За формальним принципом не чіплятися і намагаємося не сильно затягувати операції клієнтів. Додаткові документи вимагаємо лише в тих випадках, коли стикаємося з дійсно підозрілими транзакціями – таке не проходить. І якщо бачимо злочини, звичайно ж, сигналізуючи про них », – пояснив голова правління банку «Хрещатик» Дмитро Гриджук.
Втім, є й винятки з правила. І навіть дуже неприємні: ряд банків почали використовувати підвищені вимоги НБУ щодо фінансового моніторингу для притримування грошей фізосіб: не видають готівку з рахунків і відмовляються їх перераховувати, посилаючись на необхідність перевірки клієнта та джерел самих коштів.
«Деякі банки останнім часом почали цим зловживати, тримають гроші людей не кілька днів, відведені законом, а тижнями. Судячи з усього, закривають таким чином свої касові розриви в збиток клієнтів. Багато хто вже почав оскаржувати такі дії, подали позови і судяться з фінустановами», – зазначив старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери» Ростислав Кравець.
До речі, знають про цю проблему і в НБУ – обіцяють вжити заходів.
«Такі факти в обов’язковому порядку враховуються Національним банком при здійсненні виїзних перевірок банків або проведенні дистанційного нагляду з питань фінансового моніторингу», – запевнили нас у прес-службі відомства.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас