Розроблено м'який елекростатичний захоплювач для роботів (відео) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розроблено м'який елекростатичний захоплювач для роботів (відео)

Технології&Авто
1090
Робототехніка в 21 столітті стрімко розвивається. Приміром, прямоходячими моделями, які виконують осмислені завдання, вже нікого не здивуєш. Але залишається проблема складніша, ніж підтримка динамічної рівноваги, а саме — проблема з маніпуляторами, які, подібно до людської руки, повинні забезпечувати широкий діапазон зусиль захвату. Іншими словами, робот повинен вміти одночасно не розбити яйце, надійно схоплювати швейну голку або, навпаки, крушити і тиснути, коли це необхідно. Поки добре у них виходить щось одне.
Але Федеральна політехнічна школа Лозанни (EPFL), розташована в Швейцарії, розробила прототип захоплення нового типу, в основі якого лежать електростатичні технології. Новий захоплювач забезпечений гнучкими, м’якими пелюстками, здатними піднімати в 100 разів більше ваги всього захвату і при цьому бути досить ніжними, щоб утримувати в захваті такий тендітний об’єкт, як звичайне яйце. І досить точними, щоб підхопити за краєчок аркуш паперу. Деталі конструкції поки не розкриваються, але відомо, що в новому пристрої поєднуються гнучкі електроди і явище електроадгезії.
EPFL планує довести свою розробку до ладу і бачить її майбутнє райдужним: з такими характеристиками новий захоплювач придатний як для лабораторних маніпуляторів і домашніх роботів, так і для «розумних» протезів, харчової промисловості і навіть може використовуватися в космосі для акуратного виловлення уламків і деталей, що відлетіли. Подача напруги на гнучкі електроди, вбудовані в гнучкі пластикові «пальці», змушує ці пальці стискатися і «прилипати» до об’єкта захвату, а гнучкість при цьому дозволяє пристосовуватися до форми об’єкта. Використання статичної електрики не вимагає повідомлення маніпуляторам даних про вагу, форму і крихкість об’єкта, як це було у попередніх розробках гнучких маніпуляторів.
За матеріалами:
3dnews.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас