Низькі ціни на нафту можуть стати проблемою для світової економіки, - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Низькі ціни на нафту можуть стати проблемою для світової економіки, - Bloomberg

Енергетика
715
Практично всі кризи у світовій економіці за останні 75 років траплялися слідом за стрибком цін на нафту, проте зараз багато аналітиків бачать проблему в різкому падінні вартості палива, пише агентство Bloomberg.
Справа в тому, що за останні десятиліття розвиваються і істотно зміцнили свої позиції, і на них припадає близько 40% глобального ВВП проти 20% в 1990 році, за даними Міжнародного валютного фонду (МВФ). А більшість таких країн, за винятком хіба що Індії та Китаю, є великими виробниками та експортерами нафти.
“Багато експортерів нафти переживають дуже непрості часи, – зазначає заступник голови відділу досліджень МВФ Джан-Марія Мілезі-Ферретті. – Тепер їм доведеться серйозно скорочувати бюджетні витрати, що негативно позначиться на зростанні світової економіки”.
Економіки таких країн, як Росія і Бразилія, Нігерія і Саудівська Аравія, або скоротили темпи зростання до мінімальних, або і зовсім перейшли в стадію рецесії.
“Ніколи б не подумав, що я буду молитися за зростання цін на нафту, але тепер я так і роблю, – сказав старший економіст банку ABN Amro Хан де Йонг. – Світу конче необхідне підвищення цін на паливо”.
Ситуація ускладнилася настільки, що виникла загроза дефолту деяких країн за борговими зобов’язаннями. У 1980-х роках, коли вартість бареля нафти опускалася нижче $ 10, “нафтовидобувні країни, що зуміли уникнути дефолту, були скоріше винятком із правила”, відзначає аналітик Oxford Economics Гебріель Стерн.
Зокрема, це стосується Венесуели, що входить до десятки найбільших постачальників палива у світі. Держоблігації країни терміном погашення в 2022 році торгуються по 38 центів до $ 1, а їх прибутковість перевищує 40%.
Також МВФ і Світовий банк ведуть переговори з Азербайджаном і Суринамом про надання екстреного фінансування, а Нігерія звернулася за фінансовою допомогою до СБ і Африканського банку розвитку.
Втім, не всі аналітики поділяють песимізм з приводу низьких цін на паливо. Так, економісти Федерального резервного банку (ФРБ) Далласа в січні відзначили, що падіння котирувань, викликане надлишком пропозиції, підвищить темпи зростання світової економіки приблизно на 0,4 процентного пункту. “Це пояснюється зростанням витрат в країнах-імпортерах палива, який перевищить скорочення витрат серед експортерів”, – йдеться в заяві ФРБ Далласа.
“Фактично, у 4 мільярдів жителів Землі з’явиться доступ до більш дешевої електроенергії і палива, і у них з’явиться більше вільних коштів, – заявив в січні глава фонду BlackRock Лоуренс Фінк. – У кінцевому рахунку це надасть імпульс світовій економіці. Нехай це станеться через півроку або рік, але ефект буде позитивним”.
Крім того, зменшення вартості нафти призведе до того, що “близько $3 трлн на рік перейдуть виробників нафти до споживачів”, вважає аналітик Bank of America Франсіско Бланш. “Це може стати найбільшим перерозподілом багатства в історії”, – відзначає експерт.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас