Криза 2008-2009 років в Україні була не такою глибокою, ніж нинішня, - Da Vinci AG — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Криза 2008-2009 років в Україні була не такою глибокою, ніж нинішня, - Da Vinci AG

Казна та Політика
2289
Аналітики відзначають, що оптовий товарооборот підприємств в 2015 році в порівнянні з 2014 роком впав на 12,8%. У свою чергу роздрібний товарообіг знизився на 20,7%, що говорить про істотне зниження розміру грошових витрат населення на придбання товарів та скорочення індивідуального споживання.
“Оскільки роздрібна торгівля традиційно є одним з головних джерел поповнення держбюджету України, нинішня динаміка є непрямою ознакою скорочення надходжень до бюджету”, – йдеться в прогнозі.
“Показово, що дані за підсумками 2014 року були більш позитивними. Так, у сфері оптового товарообороту порівняно з 2013 роком зниження показника склало 17,9%, а роздрібного – 8,9%. Причиною такого високого показника в сфері оптового товарообігу в 2014 році стала окупація території АРК, частини Донецької та Луганської області. Однак збільшення втрат роздрібного товарообігу в останні два роки на третину свідчить про серйозне падіння прибутковості домогосподарств і серйозне скорочення купівельної спроможності громадян”, – зазначили в Da Vinci AG.
На думку експертів, побоювання викликає той факт, що якщо темпи скорочення оптового товарообороту знижуються (з 17,9% до 12,8%), то падіння роздрібного товарообігу, навпаки розганяється (з 8,9% до 20,7%).
“Така ситуація свідчить про те, що в країні виникли проблеми не тільки з офіційною, але і з тіньовою економікою. При цьому скорочується «подушка» і неофіційні доходи населення, що робить населення більш вразливим в умовах схлопування зовнішніх ринків України. Таким чином, уряд не зміг істотно компенсувати експортні втрати за рахунок стимулювання внутрішнього попиту. У результаті вже сьогодні можна констатувати, що криза 2008-2009 років була менш глибокою, ніж нинішня”, – підкреслюють аналітики.
“Схлопування тіньової економіки на тлі глибоких кризових явищ в офіційному секторі може бути первинними ознаками колапсу економіки”, – зазначили в Da Vinci AG.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас