Назар Халавка: Глобальна проблема енергетики: чого чекати від цін на нафту в майбутньому? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Назар Халавка: Глобальна проблема енергетики: чого чекати від цін на нафту в майбутньому?

Енергетика
586
Багато людей задаються питанням що відбувається на ринку енергетики, який глобальний тренд визначить світ після 2015 року. Які головні причини того що один з визначальних активів за 2015 втратив 70% своєї вартості? Чого очікувати в найближчі 10 років?
Для початку потрібно визначити основні чинники знецінення чорного золота. Які глобальні проблеми викликали різке падіння ціни на нафту в 2014-15 роках?
Глобальний розворот тренда по нафті почався ще в листопаді 2011 року, тоді котирування на ф’ючерси на нафту сорту WTI торгувалися на позначках 100-110 $ за барель і як виявилося це була максимальна ціна по даному активу на найближчі десятиліття і якщо у світі не станеться глобальних змін , то ціну на нафту вище 100 $ ми більше не побачимо ніколи.
Давайте позначимо головні причини різкого падіння ціни на нафту.
Причина №1 сланцева революція в США: незважаючи на те, що в 2014-2015 роках закрилося понад 70% бурових вишок загальний обсяг видобутку нафти виріс більш ніж на 10%. Це свідчить про глобальний технологічний переворот у витягу сланців не тільки на території США, але і в цілому світі. У період з 2011 по 2015 рік видобуток сланцевої нафти виросла в п’ять разів. З 1 мільйона барелів на день в 2011 році до 5 млн барелів на день 2015 року і тепер становить більше 5% загального світового видобутку нафти всіх типів. Як наслідок собівартість видобутку нафти падає у всьому світі.
Причина №2 уповільнення економічного розвитку найпотужніших країн світу споживачів енергоресурсів. Тут на перше місце виходить Китай, як провідна світова економіка останніх років. За фактом ми маємо падіння попиту на енергоресурси з боку Китаю та інших країн споживачів.
Причина №3 зняття санкцій з Ірану. Як ми знаємо з 2016 року Іран може збільшити експорт нафти на 1 млн барелів на добу. А станом на 2016 рік це буде становити більше 1% від світової пропозиції нафти.
Причина №4 глобальні світові зміни тренда в споживанні енергоресурсів. Провідні економіки світу взяли стандарт по переходу на альтернативні джерела енергетики. Видобуток та імпорт традиційних енергоресурсів перестали бути головним пріоритетом. Високорозвинені країни витрачають мільярди доларів на винахід нових та удосконалення існуючих альтернативних джерел енергетики.
Період після 2010 року ознаменувався глобальними змінами пріоритетів людства. Люди все частіше почали замислюватися про те, що нафта є вичерпним ресурсом і рано чи пізно при збереження такої ж тенденції у видобутку і споживанні традиційних енергоресурсів загальні світові запаси нафти і газу закінчаться досить швидко.
За фактом світову пропозицію початок перевищувати світовий попит на нафту. Більшість американських і європейський нафтосховищ заповнені майже на 100%. Це і призвело до глобального обвалу котирувань на чорне золото.
Але головне питання не в тому, чому стався обвал, головне питання полягає в тому, чи продовжиться дана тенденція або різке падіння цін на нафту в 2015 році було лише маніпуляцією великих гравців з метою тиску на Росію і її стратегічних партнерів і як наслідок збільшення ліквідності на світових ринках енергоресурсів?
Назар Халавка: Глобальна проблема енергетики: чого чекати від цін на нафту в майбутньому?
Моя думка така: нафта втратила своє значення, як один з головних енергоактивів. Зараз провідні фахівці замислюються не про те, як збільшити видобуток нафти, а про те, як позбавиться від попиту на неї. Помінялися глобальні пріоритети. Ми зараз все частіше замислюємося про екологію, енергоефективності, про пошуки та впровадженні альтернативних джерел енергетики. Змінився спосіб мислення людей. Змінився глобальний тренд в споживанні енергоресурсів.
Я дотримуюся думки про те, що в найближчі кілька років середньоринкова ціна на нафту буде нижче 20 $ за барель, а в більш довгостроковій перспективі нижче 10 $. Факторів відновлення попиту на нафту немає. Потрібно визнати факт, що ми живемо в епоху глобальних технологічних змін. Ера нафти закінчена. Світ бере новий глобальний тренд на користь альтернативних джерел енергії, які через пару років вже стануть не альтернативними а традиційними. Починається нова епоха альтернативних технологій. Світ поетапно переходить на нові стандарти.
Але є й альтернативний сценарій розвитку ситуації – це різке загострення військових дій на території Східний України, Сирії або на будь-якому іншому театрі бойових дій, що негайно призведе до різкого збільшення попиту на нафту і як наслідок до зростання цін. Але це вже буде крайніми заходами в першу чергу для Росії, яка продовжує сидіти на нафтовій голці. Але такий сценарій дуже малоймовірний оскільки ситуація в світі кардинально змінилася в порівнянні з тим що було в 1973, 1979, 1990, 2003 років, коли різке зростання цін на нафту було обумовлене ескалацією військових конфліктів. Зараз світова економіка вже готова до подібного розвитку ситуації і більшість військових і політичних сценаріїв вже опрацьовані. Світ поетапно сходить із нафтової голки і переходить на новий технологічний етап свого розвитку.
Назар Халавка: Глобальна проблема енергетики: чого чекати від цін на нафту в майбутньому?
Ціна на нафту сорту WTI з січня 2010 по січень 2016 року
Станом на сьогоднішній день (20. 01. 2016. – прим. ред.) лютневі ф’ючерси на нафту сорту WTI торгуються на рівні 28,45-29,75 $ за барель, і з кожним днем оновлюють нові мінімуми. Вагомих передумов на глобальну корекцію немає, таким чином найбільш імовірним сценарієм на цей рік буде впевнене продовження спадної тенденції і становлення справедливої ціни на рівні 20-25$ за барель.
Назар Халавка, експерт в області альтернативних інвестицій
За матеріалами:
Файненс.ЮА
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас