Розпродаж банківських активів в 2016 році може зрости — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розпродаж банківських активів в 2016 році може зрости

Казна та Політика
801
Фонд гарантування вкладів може серйозно наростити в 2016 р. обсяги проданого майна проблемних банків – з 1,2 млрд гривень до 30-50 млрд гривень.
Про це заявив директор ТОВ ЮБІЗ Дмитро Бойко. Підвищення результативності продажів, з його точки зору, можливе у разі створення єдиного інформаційного поля та очищення ринку від несумлінних торговців.
“У грудні директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін озвучив прогноз, згідно з яким в 2016 році від продажу активів неплатоспроможних банків Фонд розраховує отримати від 5 до 11-12 млрд гривень. За нашими оцінками, ринок може спрацювати вище цього прогнозу. Ми вважаємо реальним збільшення цієї цифри до 30-50 млрд гривень”, – спрогнозував Бойко.
Він зазначив, що онлайн-торгівля допоможе чиновникам наростити темп розпродажу активів проблемних банків, але за умови, що чиновники боротимуться зі зловживаннями, які є по цій частині.
Бойко також запропонував створити єдину базу всіх банківських активів, які Фонд виставляє на реалізацію, і дати можливість кожному бажаючому взяти участь у торгах через будь-який акредитований електронний майданчик (через систему, яка б об’єднувала всі електронні майданчики). І дати можливість покупцеві вибирати самому, з ким йому працювати, а з ким ні. Очікується, що такий підхід дозволить боротися зі зловживаннями, з якими ринок стикався останнім часом.
“Ринок пам’ятає, як у жовтні 2015 року на одному з майданчиків була спроба продати об’єкт в Кіровоградській області. Це був комплекс будов АЗС в смт Нове Місто. Стартова ціна об’єкту складала 174 тис. грн. У торгах брали участь двоє учасників. Один з них самостійно “нагнав” ціну лота: поставив одноосібно 18 ставок поспіль. З 600 тисяч підняв ціну до майже 700 тис. грн. Тобто система торговця дозволила учаснику робити ставки підряд – а це заборонено! Не може один учасник торгів торгуватися сам з собою, поки своє слово не сказав інший учасник. Є організатори, у яких під час аукціону у не бажаних учасників (“несвоїх”) пропадають кнопки, або термін аукціону не продовжується, якщо остання цінова пропозиція була внесена за певний проміжок часу до закінчення аукціону. Ці випадки не поодинокі”, – розповів Бойко.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас