Експерти розповіли, як виростуть ціни в Україні в 2016 році (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти розповіли, як виростуть ціни в Україні в 2016 році (інфографіка)

Особисті фінанси
6210
Інфляція в Україні в 2016 році складе 20 – 25%. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
“Я думаю, інфляція в 2016 році буде на рівні 20 – 25%”, – сказав Охріменко, зазначивши, що реальні доходи населення при цьому не ростуть.
На думку експерта, для того, щоб себе забезпечити, українці витрачають накопичені раніше заощадження. “Дійсно, українці зараз вже використовують свої заощадження. Але використовують повільно, тому, думаю, вистачить цих грошей ще на пару років”, – вважає Охріменко.
Він зазначає, що через зниження купівельної спроможності, в Україні стало більше продуктів “економ-класу”.
“Зменшили продаж кондитерських виробів і риби. Йде заміна продуктів. Тому, наприклад, в 2015 році ціни на овочі та крупи виросли істотно, багато в чому тому, що люди стали більше купувати не м’ясо, а крупи і овочі. І ця тенденція збережеться в 2016 році . Ціни на м’ясо вже істотно рости не будуть – вони вже й так дуже високі, а от крупи і молочні продукти можуть ще подорожчати”, – вважає експерт.
За його словами, ціни на одяг і техніку можуть формально впасти, оскільки впоживачі і продавці перейдуть на ринок вживаних товарів.
Погоджується з тим, що ціни зростуть більше, ніж на заплановані бюджетом 12%, і провідний експерт інформаційно-аналітичного центру ForexClub в Україні Андрій Шевшін.
“На 2016 рік у базовому сценарії розглядаємо інфляцію на рівні 15,6%, при цьому бачимо ризики для додаткових 4-5%, у випадку наростання девальваційного тиску”, – відзначає Шевчишин.
За його словами, високі комунальні тарифи продовжують обмежувати доступний ресурс для покупки, система субсидування ще не достатньо ефективна.
Нагадаємо, річна інфляція в Україні (грудень 2015 до грудня 2014 р.) склала 43,3%. Це максимальне значення за останні 20 років. До державного бюджету на 2016 рік закладено інфляцію на рівні 12%.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас