У Нацбанку пояснили, з чим пов'язують падіння гривні на міжбанку з початку січня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку пояснили, з чим пов'язують падіння гривні на міжбанку з початку січня

Валюта
11494
Національний банк України (НБУ) пояснив підвищену волатильність курсу гривні на міжбанківському валютному ринку в січні наслідком перекосів в попиті і пропозиції валюти, що виникли у зв’язку з великою кількістю святкових днів у грудні-січні в світі.
“Волатильність курсу національної валюти, яка спостерігається на міжбанківському валютному ринку з початку січня 2016 року, виникла внаслідок перекосів в попиті і пропозиції валюти, що є невід’ємною складовою режиму гнучкого курсоутворення”, – прокоментував ситуацію на міжбанку заступник голови НБУ Олег Чурій.
Він зазначив, що пропозиція валюти формується в основному за рахунок щоденних валютних надходжень від експорту товарів і послуг від інвестицій. Попит на валюту зумовлений значною мірою клієнтськими заявками, і незначно – за рахунок уповноважених банків (їм дозволяється сумарно купувати для потреб власної валютної позиції валюту в обсязі, що не перевищує 0,1% регулятивного капіталу).
При цьому О.Чурій підкреслив, що обов’язковий продаж валютної виручки уповноважені банки зобов’язані здійснити на наступний день після отримання валюти.
За його словами, надлишковий попит на іноземну валюту спостерігається, коли робочий день в Україні збігається з вихідним в США, при цьому попит на валюту продовжує формуватися (клієнтські заявки продовжують проходити через валютний контроль, оскільки в Україні робочий день), а пропозиція валюти обмежена ( у зв’язку з вихідними в США валютна виручка на рахунки українських банків не надходить).
У протилежній ситуації (коли в США робочий день, а в Україні вихідний), навпаки, формується надлишкова пропозиція іноземної валюти.
“Ці фактори значною мірою визначають динаміку курсу гривні на початку року у зв’язку з великою кількістю святкових днів у грудні-січні в світі”, – підкреслив О.Чурій.
Заступник глави центробанку зазначив, що 16 січня 2016 року у Україні був робочий день (відпрацювання вихідного 8 січня 2016), тоді як у США – вихідний, а 18 січня – збігається робочий день в Україні з вихідним у США.
Разом з тим О.Чурій додав, що дії Національного банку України спрямовані на зниження надмірної волатильності курсу.
Він нагадав, що з цією метою з середини грудня Нацбанк провів п’ять аукціонів з купівлі валюти, на яких придбав $98,9 млн і чотири аукціони з продажу іноземної валюти, де продав валюту на суму $65,5 млн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас