IT-галузь України: підсумки 2015-го і перспективи 2016- го року від керівників провідних IT-компаній України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

IT-галузь України: підсумки 2015-го і перспективи 2016- го року від керівників провідних IT-компаній України

Фондовий ринок
4344
На початку нового 2016 року інформаційний центр IT-Prospect звернувся до топ-менеджерів IТ-компаній України Юрія Антонюка (ЕРАМ), Ігоря Біди (GlobalLogic), Валерія Красовського (Sigma Software), Олександра Медового (AltexSoft), Віталія Нужного (Luxoft) і Володимира Бека (EBA IT Committee Chairman), з проханням підсумувати виклики та досягнення минулого 2015-го і поділитися своїми прогнозами розвитку IТ-галузі в 2016-му році.
На думку більшості респондентів зростання ІТ-індустрії в 2015 році сповільнила турбулентна ситуація на Сході країни, нестабільність законодавчого поля і тиск силових структур на галузь. Ці ж фактори негативно позначилися і на настроях інвесторів, замовників і самих IT-фахівців, що також вплинуло на посилення міграції IT-фахівців з України. У 2015-му галузь втратила понад 5000 осіб. На тлі загального числа зайнятих ця цифра може здаватися незначною. Проте варто враховувати, що мова йде про фахівців з великим досвідом роботи, тому відтік такої кількості професіоналів насправді може бути чинником, що стримує зростання індустрії і розвиток талантів.
Коментуючи ситуацію навколо внесення змін до Податкового кодексу, а також силові акції з боку різних контролюючих структур в 2015 році, топ-менеджери відзначили консолідацію учасників індустрії для вирішення проблемних питань, як важливий і позитивний сигнал щодо подальшого розвитку галузі.
Серед позитивних моментів для ІТ-галузі і R&D-аутсорсингу в 2015 році, в порівнянні з 2014 роком, були також названі: зниження ризиків, пов’язаних з конфліктом на Сході та поліпшення настроїв іноземних клієнтів щодо перспектив України. Все це відновило зростання бізнесу. При цьому від американських партнерів надійшло більше замовлень, ніж від європейських.
Аби галузь була успішною в 2016-му і в довгостроковій перспективі, респонденти вказують на необхідність реформи освіти, яка б підвищила якість знань і навичок ІТ-фахівців і юристів, що спеціалізуються на інтелектуальній власності. Також важливо підтримувати діалог з державою і просувати імідж України на міжнародній арені як одного з кращих IТ-хабів у Східній Європі з сильною інженерною культурою, конкурентоспроможного на міжнародному ринку.
Якщо держава збереже збалансовану політику щодо ІT-індустрії, а ситуація на Сході країни поступово стабілізується, очікується, що ринок в 2016 році зросте приблизно на 20-30%.
Юрій Антонюк, EPAM: «До кінця 2015 року держава, в основному, зберегла існуючі економічні умови для роботи ІТ-компаній на поточний рік, і є надія на поступову зміну цих умов у наступні роки. ІТ-індустрія (експортний сегмент) вийшла на третє місце по експортному потенціалу – $ 2,4млрд., показала 10%-ве зростання в доларовому еквіваленті і виросла до, приблизно, 100 тис. осіб на тлі падаючої економіки країни».
Ігор Біда, GlobalLogic: «У 2015 році ситуація в Україні стала поліпшуватися, і на поточний момент є всі підстави вважати, що в 2016-2017 роках зростання ринку в Україні відновиться і буде порівнянне з темпами зростання глобального ринку. Податкове законодавство – один з важливих факторів, здатних вплинути на розвиток галузі. Вже зараз видно, що яких-небудь значущих для нас нововведень в Податковому кодексі не сталося, що з точки зору бізнесу означає деяку стабільність.
Також важливо, що в 2015 році ІТ-асоціації показали вміння об’єднуватися і працювати спільно на благо галузі. І ми продовжимо цю роботу в новому році».
Володимир Бек, EBA IT Committee Chairman: «За умови, що ситуація на Сході країни стабілізується, зміни в законодавчому полі будуть плавними і передбачуваними, а силові перевірки повністю припиняться, ІТ-індустрія продовжить розвиток і, ймовірно, повернеться до докризового показника зростання до 30% на рік».
Валерій Красовський, Sigma Software: «У 2015-му ми виконали велику роботу в області комплексної взаємодії з державними структурами, щоб не допустити різкого підняття податків для ІТ-індустрії. У 2016 році консолідація посилиться і IТ-асоціації будуть виступати єдиним фронтом для формування дорожньої карти розвитку IT-галузі України на міжнародних ринках».
Олександр Медовой, AltexSoft: «Рік був в цілому дуже непростим для бізнесу. Однак ми не тільки вижили, а й зуміли задати позитивний вектор розвитку на майбутнє. Ми змогли згуртуватися, донести нашу важливість як третьою за величиною експортної галузі і перевести діалог у конструктивне русло. Завдяки тому, що компанії виступили єдиним фронтом, від імені низки галузевих організацій, події отримали відповідну оцінку з боку виконавчої влади: Міністерства економіки, МВС. У 2016-му році IT галузь очікує введення більш жорсткої відповідальності виконавців за втручання в операційну діяльність компаній».
Віталій Нужний, Luxoft: “Я впевнений, що 2016 рік стане переломним для ІТ-індустрії. Буде розроблена стратегія розвитку галузі і ми будемо співпрацювати з державою ще більш щільно».
За матеріалами IT Проспект і European Business Association.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас