Хаотичні дії китайської влади на валютному ринку є частиною політики, - WSJ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хаотичні дії китайської влади на валютному ринку є частиною політики, - WSJ

Валюта
813
Дії китайської влади на валютному ринку останнім часом викликають нерозуміння у трейдерів та експертів, однак джерела близькі до Народного банку Китаю (НБК, ЦБ країни) відзначають, що Центробанк навмисно збиває з пантелику інвесторів, пише газета The Wall Street Journal.
З кінця минулого року китайський ЦБ навмисне намагається зробити так, щоб інвесторам було складніше зрозуміти його наміри щодо юаня. Зокрема, НБК змінив практику курсового регулювання і потім відійшов від неї, крім цього, він перемежовує періоди ослаблення юаня з несподіваними інтервенціями, сприяючими зміцненню курсу нацвалюти.
За словами джерел, мета такої політики – дозволити юаню помірне ослаблення цього року при стимулюванні постійних коливань його курсу. Висока волатильність торгів юанем робить більш дорогою гру на пониження курсу китайської валюти, і влада КНР розраховують, що це може послабити відтік коштів інвесторів з країни.
Наприклад, у перші тижні поточного року НБК стійко знижував довідковий курс юаня, проте потім провів потужні інтервенції, вирішивши, що спекулянти опустили вартість нацвалюти занадто різко.
“Динаміка юаня стає все більш непередбачуваною, і це саме те, чого домагається НБК”, – говорить аналітик з китайських ринків інвестбанку Macquarie Securities в Сіднеї Ларрі Ху.
Однак така стратегія є підступною і пов’язана з ризиками, відзначають експерти.
Юань не може вільно торгуватися в межах Китаю, де НБК щодня встановлює для нього довідковий курс. За межами материкового Китаю, де не діє регулювання НБК, Центробанк змушений вдаватися до покупок і продажам юаня, а також контролю транскордонних грошових потоків, щоб впливати на курс нацвалюти, і така практика є дорогою.
Валютні резерви НБК в 2015 році знизилися вперше з 1992 року – на $ 513 млрд, склавши на 31 грудня $3,33 трлн.
У грудні китайський ЦБ продав рекордний обсяг іноземної валюти – 708 млрд юанів ($ 107 млрд) для покупки юанів з метою стримування падіння курсу.
Непередбачувані коливання курсу юаня також створюють у інвесторів враження, що Центробанк країни, а також її влади, не мають чіткого плану управління економікою та регулювання валютного ринку, відзначають експерти.
Курс юаня до долара США на торгах в Шанхаї опустився на 5,7% з моменту серпневої девальвації, незважаючи на те, що Центробанк КНР витратив $ 321 млрд зі своїх резервів на підтримку юаня за останні п’ять місяців.
За матеріалами:
The Wall Street Journal
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас