Україну чекає дефіцит гречки, - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україну чекає дефіцит гречки, - експерт

Аграрний ринок
5150
У 2015/16 маркетинговому році українці відчують дефіцит гречки, валовий збір якої скоротиться на 14-17% щодо попереднього сезону. Основними факторами стануть зменшення посівних площ і несприятливі погодні умови. У результаті країна буде змушена імпортувати продукт.
Імпорт гречки давно викликає стійке неприйняття з боку українських виробників.
Комерційний директор підприємства “Сквирський комбінат хлібопродуктів” Ігор Коцел зазначив, що в Україну завозиться все більше російської гречки, що вельми негативно впливає на внутрішній ринок і власне виробництво.
“Потенціал внутрішнього ринку гречки зменшується рік від року. Обвалюються ціни, це б’є по українських виробниках. Треба пам’ятати, що російські підприємства отримують дотації від держави, а наші виробники виживають на ринку самостійно. В умовах, коли дорожчає посівний матеріал, паливо і все інше, українські підприємства також потребують дотацій”, – говорить він.
Всі ці фактори, укупі зі зменшенням посівних площ, грають на руку імпортерам.
“Ми не бачимо запасу гречки на внутрішньому ринку. У цьому році посіяно на 15% менше, ніж потрібно”, – констатує Коцел.
Щорічне споживання гречки в Україні становить 155-180 тис. т – з тенденцією до зменшення. Основним чинником є зростання вартості продукту в останні роки – при зниженні платоспроможності населення.
Обсяги виробництва також знижуються – у зв’язку з низькою рентабельністю, а також орієнтацією гречки на внутрішній ринок. Зниження купівельної спроможності національної валюти погіршує ситуацію: в даному випадку ціна продукту не так швидко реагує на знецінення гривні, як вартість товарів, орієнтованих на експорт.
У нинішньому маркетинговому році з-за кордону необхідно буде ввезти 30-40 тис. т продукту, а це означає, що імпорт в поточному сезоні може зайняти до чверті внутрішнього ринку, підрахував експерт.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас