«150 ноутбуків MacBook Pro в одній невеликій коробочці»: Nvidia представила «суперкомп'ютер» для самокерованих автомобілів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«150 ноутбуків MacBook Pro в одній невеликій коробочці»: Nvidia представила «суперкомп'ютер» для самокерованих автомобілів

Технології&Авто
739
За вже сформованою традицією, презентація Nvidia відкриває щорічну виставку споживчої електроніки CES. Цього року беззмінний глава американського виробника графічних процесорів Дженсен Хуанг вирішив не витрачати час даремно і практично відразу взяв бика за роги, яким виявився новий автомобільний комп’ютер Drive PX2, що прийшов на заміну торішній моделі Drive CX.
За словами Nvidia, продуктивність Drive PX2 нібито рівноцінна сумарній потужності 150 комп’ютерів MacBook Pro. При цьому всю цю потужність вдалося помістити в невеликому комп’ютері розміром з харчової контейнер. Автомобільний комп’ютер Nvidia Drive PX2 включає в себе 12 процесорних ядер, які забезпечують сумарну продуктивність 8 TFLOPS і 24 трлн операцій глибокого навчання в секунду. У конструкції Drive PX2 застосовується водяна система охолодження, що цілком логічно, враховуючи той обсяг роботи, з яким комп’ютеру доведеться мати справу.
Nvidia вважає, що грамотно спроектований самокерований автомобіль повинен володіти величезним обчислювальним ресурсом для обробки безперервних потоків даних, що надходять з різноманітних датчиків і систем управління. Більше того, він повинен бути повністю самодостатнім пристроєм і мати здатність до глибокого навчання для розпізнавання різних типів автомобілів і передбачення особливостей їх поведінки повинна забезпечуватися на місці, а не, скажімо, десь там в хмарі.
Глава Nvidia переконаний, що «самокеровані автомобілі є дуже складними механізмами», і його компанія знає, як все працює. Як відзначає виробник, PX2 здатний одночасно працювати з даними, що надходять з 12 підключених до нього камер, а також лидара, радара і ультразвукових датчиків.
Шведський виробник автомобілів Volvo стане першим партнером Nvidia і має намір використовувати комп’ютери Drive PX2 в декількох тестових прототипах свого самокерованого автомобіля.
Також, компанія Nvidia розробила референсну платформу Nvidia Drivenet і вже тестує власні самокеровані автомобілі. Відзначається, що платформа має дев’ять шарів поглинання даних, так що може самостійно навчатися всьому необхідному, щоб правильно реагувати на швидко мінливу обстановку на дорозі. По суті, дана платформа являє собою штучну нейронну мережу. За словами Хуанга, на навчання мережі розпізнавати об’єкти в реальному часі пішло кілька місяців. У машинному навчанні немає нічого нового, але Nvidia каже, що їй вдалося досягти великих успіхів у цьому напрямку.
Партнером Nvidia за проектом є Audi. Система, що тестується компаніями, вже розпізнає знаки на німецьких дорогах «краще, ніж людина». Повідомляється також, що компанії Daimler, BMW і Ford використовують систему Nvidia Drivenet для створення власних самокерованих автомобілів.
За матеріалами:
The Verge
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас