4 прогнози для європейського технологічного ринку на 2016 рік — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

4 прогнози для європейського технологічного ринку на 2016 рік

Технології&Авто
859
Людина, яка ніколи не упускає свій шанс, Ніл Мюррей дає чотири прогнози того, яким 2016 рік буде для європейської технологічної індустрії.
І ось знову настав час підбиття підсумків та створення прогнозів і передбачень на наступний рік. І я хочу взяти участь у цьому святі життя, виклавши свої чотири прогнози для європейського технологічного ринку на 2016 рік, повідомляє InVenture.
Сказати по правді, я використовував наявні дані, щоб додати ваги своїм прогнозам, бо це не тицяння пальцем в небо, однак це все одно всього лише передбачення однієї людини.
З’явиться ще більше європейських єдинорогів
Для мене це очевидно, і я думаю, що для всіх інших теж. Так чи інакше, у своєму Twitter-акаунті CB Insights запустив відповідне опитування, і з 182 осіб, які відповіли, 52% вірять, що до кінця 2016 року ми побачимо як мінімум 145 (глобально) єдинорогів.
Останній тиждень ми спостерігаємо звіти про майбутній шведський єдинорог Truecaller, який скоротив 20-25% свого персоналу з фінансових причин, гальмуючи отримання статусу “єдинорога”. Але в Європі працює винятковий набір компаній, чия оцінка дуже близька до мільярда доларів, притому близько 97% європейських єдинорогів були засновані в 2011 році або раніше.
Якщо досягнення мільярдної оцінки в середньому займає шість років, то Європа має усі шанси отримати в наступні пару років кілька десятків нових єдинорогів. На даний момент, згідно з оцінкою The Wall Street Journal, їх в Європі налічується 13.
Збільшиться обсяг інвестицій в європейські стартапи з США
У 2015 році обсяг американських інвестицій в європейські стартапи істотно зріс і, на мою думку, цей тренд ще посилиться. У 2015 році Sequoia дала посівні інвестиції шведському стартапу, Andreesen Horowitz очолив раунд С проекту Transferwise на $58 млн., 500 Startups інвестував по всій Європі, а обсяг європейських інвестицій Union Square Ventures склав 25% від загальної суми їхніх річних угод.
Це фонди продовжують придивлятися до Європи, а за ними підтягнуться й інші інвестори.
Для американців інвестиції в Європу вигідні тим, що середня оцінка проектів у Європі нижча, ніж у США. До того ж, США все ще “виробляє втричі більше єдинорогів, ніж Європа, і піднімає в п’ять разів більше капіталу. Відповідно, Європа – недооцінений ринок з величезним потенціалом, і в США це прекрасно розуміють. Ще один момент: Sequoia і Goldman Sachs увійшли до ТОП-25 найбільш активних інвесторів у Європі за перше півріччя 2015 року.
Рік стане рекордним для європейських технологічних IPO
У 2015 своє IPO відклали Deezer і HelloFresh, але я все одно вважаю, що в 2016 році ми побачимо набагато більше розміщень акцій, ніж у цьому та попередніх роках. І, всупереч деякій ринковій нестабільності, наступний рік буде рекордним у цій сфері.
Я розраховую, що HelloFresh стане публічною в наступному році (і, ймовірно, Deezer теж), а також Delivery Hero, Global Fashion Group, WestWing і Home24 вже готові до проведення IPO в першій половині 2016 року. Це означає, що ми можемо побачити велику групу європейських технологічних компаній (у тому числі кількох єдинорогів), які незабаром вийдуть на ринок зі своїми акціями.
Це поверне віру в ринок і дасть імпульс подальшого розвитку, що згодом призведе до ще більшої активності у другій половині року.
Великі єдинороги почнуть купувати більш дрібних єдинорогів
Я розраховую, що цей тренд пошириться по всьому світу, але він може початися саме з європейського ринку.
Великі американські компанії готові до купівлі європейських проектів. Тільки в третьому кварталі 2015 року “шопінг” у Європі провели with Facebook, Yahoo, Microsoft і Snapchat, і я вважаю, що ця тенденція продовжиться і торкнеться американських єдинорогів, які все ще залишаються в приватному володінні.
Незважаючи на моє передбачення вище, є певні побоювання, що в наступному році такі компанії, як Facebook, Google, Yahoo і т. д. трохи знизять свої купівельні апетити, і для невеликих єдинорогів купівля з боку великих “побратимів” буде хорошим варіантом экзиту. І, оскільки європейські компанії сьогодні оцінюються нижче, ніж американські, найбільш ймовірно, що будуть купуватися саме європейські технологічні компанії.
І, для тих, хто не любить залишатися осторонь від прийняття рішень, я зроблю ще один дуже специфічний прогноз. Uber все більше проникає на ринок доставки їжі, і у 2016 році ми можемо побачити, як він поглине Delivery Hero, що стане початком консолідації мільярдних компаній, що оперують у схожих сегментах.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас